Skip to Content

Ädelostsås

Ädelostsås

Ädelostsås är en sås som görs på ädelost och vispgrädde. Det är väldigt enkelt att göra egen ädelostsås hemma och det enda misstaget man kan göra är egentligen att bränna grädden eller osten.

Så länge du passar kastrullen och följer instruktionerna i receptet nedan så kommer du att kunna laga en riktigt god ädelostsås utan problem.

Vilken ädelost ska man använda?

En sås med ädelost kan egentligen göras med vilken ädelost man själv föredrar. Personligen tycker jag att det blir riktigt bra och gott med svensk Kvibille 30%.

Gorgonzola är ett annat populärt alternativ likväl som Saint Aigur och Roquefort. Bland svenska ädelostar är även Bredsjö blå ett bra alternativ. 

Vegansk ädelostsås

  • Byt ut vispgrädde mot sojagrädde och ädelosten mot sojaost med ädelostsmak.
  • Byt ut köttbuljong mot grönsaksbuljong. 

Serveringsförslag

Sås med ädelost är gott att äta till det mesta. En klassiker är fläskfile med ädelostsås, men även ugnsstekt oxfile eller rostbiffstek i ugn samt andra kötträtter passar bra ihop. 

rostbiff med ädelostsås

Tips för att lyckas med din ädelostsås

  • Dela ädelosten i mindre bitar så smälter den snabbare i kastrullen. 
  • Rör runt med jämna mellanrum och se till att grädden inte bränns. 
  • Tillsätt inget extra salt. Både ädelosten och buljongtärningen är tillräckligt salt. 
ädelostsås

Ädelostsås

Antal: 4 portioner ädelostsås
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 10 minuter

Ädelostsås är en mycket enkel sås att göra hemma med en god och härlig smak. Kan göras med olika typer av ädelost. Jag föredrar Kvibille Ädel 30% eller Gorgonzola.

Detta recept blir cirka 4 portioner och kan enkelt dubbleras.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st ädelost Kvibille 30% (140 g)
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 kryddmått svartpeppar (mald)

Gör så här

  1. Ta fram en kastrull och häll i grädden. Sätt plattan på medel till medelhög värme.
  2. Lägg i köttbuljongstärningen och ädelosten. Dela osten i mindre bitar så smälter den snabbare i kastrullen.
  3. Tillsätt 1 kryddmått mald svartpeppar. Undvik att salta extra då både ädelosten och buljongtärningen gör ädelostsåsen tillräckligt salt.
  4. Rör runt med jämna mellanrum. Bränn inte grädden eller osten.
  5. Servera till valfritt tillbehör, exempelvis en bit kött med potatis och grönsaker.

Tips på andra såser


Har du lagat egen ädelostsås efter detta recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och skriv vad du tyckte! 

Skip to Recipe