Ajo Blanco, även känd som ”Vit Gazpacho”. En spansk soppa som bland annat görs på mandlar, vitlök och vitt bröd som mixas med olivolja, vatten och vinäger.
Precis som vanlig Gazpacho och Salmorejo är detta en soppa som serveras kall. Vanligtvis äter spanjorerna Ajo Blanco under de heta sommarmånaderna.
Tips för att lyckas
- Använd en matberedare för att mixa samman allt
- Sila soppan genom en finmaskig trådsil
- Låt stå i kylen i minst två timmar innan servering

Hur serveras Ajo Blanco?
Ajo Blanco serveras alltid väl kyld. Helst ska den ha stått några timmar i kylen innan servering. Vanligtvis serveras denna soppa som en förrätt.
Dels så hinner smakerna gå samman mer under tiden, men framförallt blir soppan kall och uppfriskande, vilket är precis vad man vill ha när det är som varmast ute på sommaren.
Ursprung & Historia
Ajo Blanco kommer ursprungligen från Andalusien i södra Spanien. Soppan är en fusion med inspiration från romersk- och arabisk matkultur.
Romarna gjorde soppor med vinäger, olja och bröd medans morerna som styrde över Andalusien under en längre period ofta använde mandlar i sin matlagning.
Det första kända receptet av Ajo Blanco går tillbaka till 1200-talet, vilket också innebär att denna soppa funnits längre än gazpacho.

Fiesta del Ajoblanco
Ajoblanco är så pass populär att det hålls en särskild festival i den spanska byn Almáchar för att hylla denna andalusiska soppa. Fiesta del Ajoblanco anordnas årligen i september månad sedan 1968, då den första festivalen gick av stapeln.

Ajo Blanco
Ajo Blanco, även känd som spansk mandelsoppa. En kall soppa som passar perfekt när det är som varmast på sommaren.
Ingredienser
- 1 liter vatten
- 1 dl olivolja (extra jungfru)
- 200 gram skalade mandlar
- 200 gram vitt bröd
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
Garnering
- 2-3 Gröna vindruvor (ekologiska)
- Olivolja
Gör så här
- Ta fram en matberedare och lägg sedan i 200 gram skalade mandlar, 200 gram vitt bröd, 1 stor vitlöksklyfta, 2 msk vitvinsvinäger, 1 tsk salt och 1 liter vatten samt 1 dl olivolja.
- Mixa i några minuter tills du får en så slät soppa som möjligt.
- Ta fram en sil och sila bort det sista av bitarna. Pressa igenom all vätska med hjälp av en sked.
- Häll över den silade soppan till en större skål och täck över med bivaxduk eller en större tallrik. Ställ in i kylen och låt stå i cirka 1-2 timmar.
- Ta fram skålar och häll upp soppan i önskat antal portioner. Garnera med gröna vindruvor som du skivar på mitten. Ringla över lite olivolja.
- Servera din Ajo Blanco medans den fortfarande är kall.
Anteckningar
Har du ingen matberedare kan du använda en stavmixer för att mixa samman alla ingredienser.
Rekommenderade produkter
Förslag på andra soppor
Fler recept från Spanien
Har du testat detta traditionella recept på Ajo Blanco? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!