Skip to Content

Bananbröd

Bananbröd

Bananbröd är en typ av sött bröd som görs på mogna bananer. Konsistensen är mer som en kaka och det är något slags mellanting som varken är ett vanligt bröd eller en kaka.

Bananbrödet har sitt ursprung i USA där det kallas för Banana Bread. I samband med att Chiquita Bananas publicerade en receptbok på 1950-talet så fick bananbrödet spridning i flera delar av landet. Numera finns det flera varianter så som hawaiianskt bananbröd som ofta inkluderar både kokos och ananas i receptet.

Mitt recept är ett klassiskt sådant från USA där bikarbonat används som jäsningsmedel istället för bakpulver. Merparten av alla amerikanska recept använder just baking soda, som på svenska är bikarbonat, även om många gör en felaktig översättning och likställer det med bakpulver.

Tips för att lyckas

  • Använd välmogna bananer. De ska helst ha fått svarta prickar och vara så övermogna de bara kan vara innan de blir dåliga. Då blir bananbrödet som godast och får mest smak.
  • Använd bikarbonat istället för bakpulver för att göra ett traditionellt amerikanskt bananbröd.
  • Använd riktigt smör, ej margarin.
En skiva bananbröd

Redskap som jag har använt

  • Rektangulär brödform i silikon från Lékué (25 cm)
  • Slickepott
  • Skålar i rostfritt stål
  • Gaffel för att mosa banan
  • Sladdlös elvisp från Kitchenaid

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 krm finmalet havssalt
  • 5 dl mosad banan (cirka 6-7 mogna bananer)
  • 120 gram smör
  • 1,5 dl rörsocker eller farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk olivolja eller 5-10 gram smör för att smörja formen

Steg för steg – Så här gör du

1. Sätt ugnen på 175 grader (över/under) och smörj sedan en brödform med olivolja eller smör.

2. Kombinera 4,5 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat och 2 krm finmalet havssalt i en stor skål. Ställ den sedan åt sidan så länge.

3. I en separat skål vispar du ihop 120 gram smör och 1,5 dl rörsocker eller farinsocker. Mixa med en elvisp tills det är blandat. Knäck sedan i två ägg och 5 dl mosad banan (cirka 6-7 mogna bananer). Mixa med elvispen tills allting har blandats väl.

4. Häll i mjölmixen och rör runt med en slickepott tills allting har blandats samman. Därefter häller du över smeten i den smörjade brödformen och ställer in i mitten av ugnen. Grädda i cirka 50-60 minuter.

ogräddat bananbröd i brödform
Ogräddat bananbröd i brödform som ska in i ugnen.

5. Kolla om bananbrödet är färdigt efter 50 minuter. Gräddtiden varierar från ugn till ugn. Det är färdigt när du kan sticka ner en tandpetare eller potatissticka i bananbrödet utan att det fastnar något. Är den inte färdig så ställer du in brödformen i 5-10 minuter till i ugnen. Kolla med jämna mellanrum ifall den är färdig eller inte med hjälp av sticka/tandpetare.

6. Ta ut bananbrödet från ugnen när det är färdigt. Låt stå i 10-15 minuter. Därefter kan du försiktigt ta ur ditt nygräddade bananbröd från formen och lyfta över till ett serveringsfat eller galler. Låt sedan svalna helt innan du skär upp det.

bananbröd - banana bread

Bananbröd

Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Extra tid: 10 minuter
Total tid: 1 timme 25 minuter

Bananbröd är ett sött bröd som passar utmärkt som fika. Det är enkelt att göra och håller sedan i några dagar.

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 krm finmalet havssalt
  • 5 dl mosad banan (cirka 6-7 mogna bananer)
  • 120 gram smör
  • 1,5 dl rörsocker eller farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk olivolja eller 5-10 gram smör för att smörja formen

Gör så här

  1. Starta ugnen och ställ in den på 175 grader. Ta fram en brödform och smörj den med olivolja eller smör.
  2. I en stor skål kombinerar du 4,5 dl vetemjöl med 1 tsk bikarbonat och 2 kryddmått finmalet havssalt. Blanda runt med en sked och ställ sedan skålen åt sidan.
  3. Ta fram en till skål där du mixar ihop 120 gram smör och 1,5 dl rörsocker eller farinsocker med elvisp tills smöret och sockret har blandats samman väl.
  4. Mosa välmogna bananer tills du har 5 dl mosad banan (cirka 5-7 bananer beroende på bananernas storlek). Häll ner den mosade bananen i skålen med socker och smör. Knäck sedan två ägg och vispa med elvisp tills allting är välblandat.
  5. Blanda ner mjölet och rör runt med en slickepott. Häll sedan över smeten till den smorda brödformen. Därefter ställer du in formen i mitten av ugnen och gräddar i cirka 50-60 minuter.
  6. Titta till bananbrödet efter 50 minuter och känn med en potatissticka eller tandpetare i mitten för att se om något fastnar. Om inget fastnar så är bananbrödet färdigt. Annars får du grädda det i 5-10 minuter till. Gräddtiden varierar från ugn till ugn och därför är det viktigt att man har koll i slutet av tillagningen.
  7. När ditt bananbröd är färdigt så tar du ut det från ugnen. Låt det stå i 10 minuter innan du rör det. När det gått 10 minuter kan du försiktigt lyfta ur bananbrödet ur brödformen. Lägg över det på ett serveringsfat eller ett galler och låt svalna helt.

Anteckningar

Använd mogna bananer. Det ska helst vara bananer som har fått svarta prickar. Ju mognare desto godare. Använder du bananer som inte är tillräckligt mogna så kommer ditt bananbröd att bli mindre sött och smaka mindre.

Skip to Recipe