Skip to Content

Chokladbollar

Chokladbollar

Chokladbollar är en riktig klassiker och det är något som jag själv har bakat sedan barnsben. Genom åren har jag testat olika varianter och till slut har jag kommit fram till det som jag tycker är det bästa receptet på chokladbollar. 

Allt du behöver hemma är smör, havregryn, socker, kakao, kaffe, vaniljsocker och kokosflingor. Längre ner hittar du ett klassiskt recept med instruktioner som tar dig genom steg-för-steg. 

Tips för att lyckas med chokladbollar

 • Använd riktigt smör (ej margarin). Smöret måste vara rumstempererat.
 • Ha i kallt kaffe, som gärna får vara lite starkare än vanligt.
 • Låt chokladbollarna stå i kylen i cirka 2-3 timmar innan det är dags att äta dem.

Redskap som jag använt

Vanliga frågor och svar

Nedan ger jag svar på vanliga frågor som kan uppstå när man ska baka egna chokladbollar hemma.

Hur länge tar det att göra chokladbollar?

Det som tar längst tid att göra är att kyla ner kaffet samt att få smöret rumstempererat. Räkna med cirka 30-60 minuter innan detta händer. Har du bråttom kan du sätta in en mugg med kaffe i frysen.

Att göra chokladbollar går snabbt. Blandningen av chokladbollssmeten tar max 5 minuter. Räkna sedan cirka 5-10 minuter att rulla chokladbollarna i kokos.

swedish chocolate balls

Kan man frysa in chokladbollar?

Det går bra att frysa in chokladbollarna ifall du gör fler än du orkar äta upp. I frysen håller de sig i cirka 2-3 månader.

Kan barn äta chokladbollar med kaffe?

Livsmedelsverket ger rekommendationen att barn under 5 år ej ska dricka kaffe. Detta då barn är känsligare för koffein än vuxna. Chokladbollar innehåller dock ingen större mängd kaffe.

Vill man vara på den säkra sidan så går det bra att byta ut kaffet mot mjölk eller vatten.

Kan man förvara chokladbollar i rumstemperatur?

Använder du riktigt smör kan du ha chokladbollarna framme, åtminstone i några dagar. Det är dock bäst att förvara dem i kylen, där de håller sig i minst 2-3 veckor.

Kan man göra chokladbollar utan smör?

Smöret kan bytas ut mot bakmargarin. Av hälsoskäl och för smaken rekommenderar jag dock inte att man använder margarin istället för smör när man bakar chokladbollar.

chokladbollar recept

chokladbollar

Chokladbollar

Antal: 25 chokladbollar
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 15 minuter

Chokladbollar är en riktig klassiker som är älskad av stora som små. Detta recept ger cirka 25-30 stycken, beroende på hur stora chokladbollarna görs.

Ingredienser

 • 200 gram smör
 • 6 dl havregryn
 • 2 dl socker
 • 6 msk kakao
 • 4 msk kallt kaffe
 • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

 • Kokosflingor (alternativt pärlsocker)

Gör så här

 1. Börja med att göra kaffe. Ta fram smöret samtidigt så att det hinner bli rumstempererat. Tänk på att kaffet ska hinna bli kallt innan du kan blanda ihop chokladbollssmeten. Har du ont om tid så kan du sätta in en mugg med kaffe i frysen.
 2. Ta fram en stor skål/bunke där alla ingredienser får plats. Häll i havregryn, smör, socker, kakao, vaniljsocker och kaffe. Blanda runt allting med händerna och kläm runt chokladbollssmeten så att allting blandas ihop ordentligt.
 3. Ta fram två tallrikar. Häll upp kokosflingor (alternativt pärlsocker) på en av tallrikarna.
 4. Nu är det dags att forma chokladbollarna. 1 msk per chokladboll brukar vara en bra storlek, men det går givetvis bra att göra chokladbollarna i den storlek du själv föredrar.
 5. Rulla ihop till en boll med händerna och rulla sedan runt chokladbollen bland kokosflingorna tills hela är täckt med kokos. Lägg sedan chokladbollen på den andra tallriken. Och upprepa tills du har gjort chokladbollar av hela chokladbollssmseten.
 6. Sätt in tallriken med chokladbollar i kylen. Efter cirka 2-3 timmar har de stelnat något och smakerna har också kommit fram lite mer. Njut av dina hemmagjorda chokladbollar!

Anteckningar

Det går att ersätta kaffet med mjölk, men jag rekommenderar att använda kaffe, även om man inte gillar att dricka kaffe, då det ger en god smak till chokladbollarna.

Tänk på att smöret ska vara rumstempererat och att kaffet ska vara kallt. Annars kan det bli svårt att blanda runt ingredienserna. Är kaffet varmt kommer det att bli kletigt och då går det inte att rulla chokladbollarna.

Ibland tar jag i 1 kryddmått salt för att ge chokladsmaken en extra touch, men det är helt valfritt.

Fakta om chokladbollar

Chokladbollar kallas även för kokosboll eller havreboll. Varje år den 11 maj firar vi chokladbollens dag i Sverige. Troligtvis kommer chokladbollen från Danmark till en början.

Den moderna chokladbollen kom till någon gång på 50-talet. 1960 publicerades det första chokladbollsreceptet med kaffe som ingrediens.

Vad innehåller en chokladboll?

En riktig chokladboll ska alltid innehålla havregryn, socker, kakaopulver och smör. Vaniljsocker och kaffe är ett senare tillägg, som numera räknas som standard.

Hur garnerar man chokladbollar?

Garnering görs som regel med kokosflingor, därav det alternativa namnet kokosbollar. Även pärlsocker förekommer som garnering.

svenska chokladbollar

En äldre benämning som är opassande

En äldre benämning på chokladboll är negerboll, som språkrådet starkt avråder från att använda. Det är ett nedsättande namn som inte alls är passande.

En anledning till att denna äldre benämning fick spridning har troligtvis att göra med ett recept som publicerades av Svenska Dagbladet 1943 med titeln ”Barnens negerbollar”.

Sedan 2015 finns ordet ej längre med i Svenska Akademiens ordlista.


Har du gjort chokladbollar efter detta recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Elisabeth Lundberg

Monday 2nd of October 2023

Gottgottigottgott ❣️🙏

Skip to Recipe