Chokladsockerkaka är en variant på klassisk sockerkaka med smak av choklad. En välbeprövad favorit som brukar uppskattas av de flesta som smakar.
Mitt recept blir till en saftig chokladsockerkaka som är lite kladdig i mitten. Den påminner därför lite om en kladdkaka fast i form som sockerkaka.
Tips för att lyckas med chokladsockerkaka
Tänk på att gräddtiden kan variera något beroende på vilken ugn man använder. Därför är det extra viktigt att man håller noga koll på kakan i ugnen när det gått cirka 40-45 minuter.
- Vispa inte ägg och socker för länge.
- Sikta mjölet och kakaon för att undvika klumpar.
- Värm upp ugnen tillräckligt i förväg.
- Smöra och bröa sockerkaksformen.
- Öppna inte ugnen innan det har gått minst 40 minuter.
- Håll noga koll på chokladsockerkakan efter 45 minuter i ugnen.
- Vänta cirka 10-15 minuter innan du vänder på formen när sockerkakan är färdig.
Redskap som jag använt
- Sockerkaksform i keramik från Gustavsberg (1,5 liter)
- Sladdlös elvisp från Kitchenaid
- Måttsats i rostfritt stål
- Digital köksvåg
- Kastrull i rostfritt stål
- Slickepott från Le Creuset
- Bunke i rostfritt stål
Råvaror som jag använt
Ni kan självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva känner och har möjlighet till. Nedan kan du se exakt vilka ingredienser och märken jag använt för att göra detta recept på chokladsockerkaka.
- Äkta smör från Skånemejerier (eko)
- Vetemjöl från Saltå kvarn (eko)
- Kakao från Powerfruit (eko)
- Strösocker från Änglamark (eko)
- Ägg från Görslövsgården (KRAV)
- Bakpulver (eko, ICA)
- Vaniljsocker (eko, ICA)
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Mjölk 3% från Wapnö (eko)

Chokladsockerkaka
Detta recept blir till en saftig chokladsockerkaka med en kladdig del i mitten. Sockerkaksformen som jag använder har en volym på 1,5 liter.
Ingredienser
- 200 gram smör
- 4 dl mjöl
- 1 dl kakao
- 3,5 dl socker
- 3 ägg
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 2 msk mjölk (standard)
Smörning av formen
- Cirka 10 gram smör
- Ströbröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke/skål.
- Blanda ner mjöl, kakao, vaniljpulver och bakpulver i en separat bunke.
- Sikta sedan ner mjölet, bakpulver, kakao och vaniljsocker med hjälp av en finmaskig sil i bunken med ägg och socker.
- Vänd runt smeten så att allting blandas, men undvik att vispa eller röra runt för mycket.
- Smöra och bröa en sockerkaksform (1,5 liter) och häll sedan ner smeten jämnt i formen.
- Ställ in i mitten av ugnen och låt stå i 45-50 minuter. Undvik att öppna ugnen förrän det har gått minst 40 minuter. Annars kan chokladsockerkakan falla ihop.
- Stick ner en sticka eller gaffel för att se om chokladsockerkakan är färdig efter cirka 45 minuter. Är det fortfarande smet på stickan så behöver den gräddas i några minuter till.
- Ta ut chokladsockerkakan och låt svalna i cirka 10-15 minuter innan du vänder på den.
Anteckningar
Jag brukar sätta en tallrik över sockerkaksformen och sedan har jag på mig grytvantar och vänder formen så att tallriken hamnar under. Då brukar även sockerkakan släppa från formen och hamna på tallriken istället.
Rekommenderade produkter
Har du gjort mitt recept på Chokladsockerkaka? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!