Skip to Content

Citronkaka med syrlig glasyr

Citronkaka med syrlig glasyr

Här har ni ett recept på saftig citronkaka med en syrlig glasyr som görs på färskpressad citronjuice och florsocker. Följer du bara steg för steg är detta en enkel kaka som i stort sett alla kan baka hemma.

Denna citronkaka brukar vara uppskattad av de flesta och den har en härlig och syrlig smak av citron som balanserar det söta. Bakningstiden är cirka 45 minuter och det tar ungefär 15 minuter att förbereda allt. Därefter behöver kakan stå och svalna i 30-60 minuter innan glasyren smetas ut på citronkakan.

citronkaka på tallrik

Tips för att lyckas med citronkaka

  • Smöret och äggen ska vara rumstempererade.
  • Använd riktigt smör, ej margarin.
  • Använd standardmjölk med en fetthalt på 3%.
  • Pressa citronerna själv istället för att köpa färdig citronjuice.

Håll koll på kakan efter 40 minuter. Känn med en potatissticka för att kolla om den är färdig. Det ska endast fastna några små smulor som har en saftig konsistens när kakan är färdiggräddad.

Jag använder en brödform för att göra denna citronkaka, men det går lika bra att använda en sockerkaksform eller liknande. Glöm inte heller att smörja formen innan du häller i smeten.

Citronkaka med syrlig glasyr

Citronkaka

Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Total tid: 1 timme

Detta är en saftig citronkaka med syrlig glasyr som är både enkel att göra och uppskattad av många.

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk citronzest
  • 1/2 tsk finmalet havssalt
  • 120 gram smör (rumstempererat)
  • 2,5 dl socker
  • 2 stora ägg (rumstempererade)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 di mjölk
  • 1,5 tsk vitvinsvinäger

Citronsirap

  • 0,5 dl citronjuice
  • 3 msk florsocker

Citronglasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk citronjuice
  • 1 msk standardmjölk (3%)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över/under värme). Smörj sedan en brödform med smör.
  2. Blanda ihop 3,5 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulver, 1 msk citronzest och 1/2 tsk finmalet havssalt i en skål. Ställ den sedan åt sidan.
  3. Ta fram en liten skål där du blandar 1 dl standardmjölk och 1,5 tsk vitvinsvinäger. Rör runt och låt sedan stå.
  4. I en stor skål lägger du sedan ner 120 gram smör och 2,5 dl strösocker. Mixa med en elvisp i 5-6 minuter på medelhög hastighet.
  5. Sänk hastigheten på elvispen och häll ner två ägg (ett åt gången) samtidigt som du vispar. Blanda även ner 1 krm vaniljpulver och 2 msk citronjuice.
  6. Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen och fortsätt att mixa på låg hastighet tills allting nästan blandats ut. Därefter häller du i hälften av mjölkblandingen (mjölk + vitvinsvinäger) och mixar tills det blandats. Häll sedan ner en tredjedel av mjölet och mixa runt innan du tillsätter den andra halvan av mjölkblandningen. Mixa runt och häll sedan ner den sista tredjedelen av mjölblandningen. Låt elvispen vispa tills allting har blandats.
  7. Häll sedan över smeten i en brödform. Använd en slickepott för att få upp all smet. Baka sedan i mitten av ugnen i cirka 45-55 minuter tills citronkakan fått en gyllene färg på toppen. Du vet att den är färdig när du kan sticka ner en tandpetare eller potatissticka och det endast fastnar några små saftiga smulor.
  8. Håll koll på kakan efter 40 minuter. Öppna inte ugnen innan dess. Bakningstiden skiljer sig mellan olika ugnar. Ta ut den efter 45 minuter och känn med en sticka om den är färdig eller inte, annars ställer du in citronkakan i någon minut till innan du kollar med en sticka på nytt.
  9. Låt kakan svalna i cirka 15 minuter innan du rör kakan när du tagit ut den. Under den tiden så gör du i ordning citronsirapen som ska hällas över kakan.
  10. Blanda ihop 0,5 dl citronjuice med 3 msk florsocker i en liten skål.
  11. När det gått 15 minuter vänder du försiktigt på citronkakan och lägger ut på en bakmatta/plåt eller liknande där hela kakan får plats. Ta sedan en pensel och pensla på sirapen jämnt över hela kakan.
  12. Låt sedan svalna helt och hållet. Blanda sedan ihop glasyren genom att sikta 2 dl florsocker i en skål som du sedan blandar med 1,5 msk citronjuice och 1 msk standardmjölk. Därefter smetar du ut glasyren i ett jämnt lager på citronkakan. Låt sedan glasyren stå och torka i en liten stund innan servering.

Anteckningar

Det är viktigt att du använder florsocker till glasyren samt att du använder standardmjölk. Använder du en mjölk med lägre fetthalt kan det hända att den inte tjocknar på samma sätt.

Tänk också på att det är viktigt att kakan hunnit svalna innan du häller över glasyren. Annars kommer den bara att smälta och bli rinnig.

Skip to Recipe