Skip to Content

Kalljästa frallor

Kalljästa frallor

Kalljästa frallor är ett alternativ till traditionella frallor. Istället för att låta degen jäsa under handduk i rumstemperatur så ställer man in degen i kylen och låter den jäsa över natten.

Därför brukar man även kalla dessa för nattjästa frallor. Vad är då fördelen med detta? Jo, du slipper gå upp klockan fyra på morgonen för att göra i ordning morgonens frallor.

Istället förbered du degen kvällen innan. Därefter täcker man över degen i en skål och ställer in i kylen. Sedan är det bara att sätta in dem i ugnen på morgonen och cirka 15-20 minuter senare har du kalljästa frukostbullar som är nybakta och saftiga!

Toppa med det som du känner för. Det går minst lika bra att toppa med riven ost eller andra typer av fröer istället för vallmofrön.

Tips för att lyckas med kalljästa frallor

  • Arbeta inte för mycket med degen efter att den jäst. Dela bara upp degen i 12 bitar och placera ut på plåten med bakplåtspapper eller bakmatta i silikon.
  • Använd olivolja i degen istället för raps- eller solrosolja
  • Använd havssalt istället för vanligt salt
  • Använd vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl
  • Grädda i 19-20 minuter för extra frasighet

Redskap som jag använt

Just för det här receptet kan jag varmt rekommendera degskrapan från Iris hantverk samt bivaxduk, som går att återanvända istället för vanligt plastfolie.

Råvaror som jag har använt

Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.

Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.

  • Vetemjöl special (ICA, eko)
  • Ekologisk jäst
  • Standardmjölk från Wapnö
  • Honung från Kullabygden
  • Italiensk olivolja (Kung Markatta)
  • Finmalet havssalt (Celtic Sea Salt)
  • Vallmofrön från Risenta
Kalljästa frallor recept

Kalljästa frallor

Antal: 12 kalljästa frukostbullar
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Extra tid: 8 timmar
Total tid: 8 timmar 35 minuter

Kalljästa frallor är perfekt att göra i ordning kvällen innan och grädda på morgonen nästa dag. Jäsningen sker i kylen över natten och därför brukar man även kalla dessa för nattjästa frallor.

Receptet blir till cirka 12 normalstora frallor. Just i detta recept har jag toppat med vallmofrön, men det går lika bra att ha riven ost, solrosfrön eller vad man nu önskar ha på toppen.

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 13 dl vetemjöl special
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl kall standardmjölk (3%)
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 2 tsk finmalet havssalt
  • Vallmofrön till garnering

Gör så här

  1. Ta fram en stor skål/bunke och smula ner jästen.
  2. Häll i 1 dl kall mjölk och 5 dl kallt vatten. Rör runt tills jästen har löst upp sig.
  3. Häll sedan i honung, havssalt och olivolja. Rör runt.
  4. Häll i vetemjölet, några deciliter i taget. Rör runt med en sked. Fortsätt tills allt mjöl har hällts i bunken. Rör runt tills du har fått en enhetlig deg med kladdig konsistens. Knåda degen i någon minut.
  5. Täck över bunken med en bivaxduk eller liknande som täcker helt. Ställ in i kylen och låt stå i 8 timmar eller över natten.
  6. Morgonen efter sätter du ugnen på 225 grader och sedan mjölar du ett bord eller bänk.
  7. Ta ur degen från bunken och dela den i 12 jämnstora bitar.
  8. Klä en plåt med bakplåtspapper eller använd en bakmatta i silikon. Placera ut 6 kalljästa frallor och garnera med vallmofrön eller annan topping, så som riven ost eller solrosfrön/pumpafrön etc.
  9. Ta fram en extra plåt som du häller cirka 1 dl vatten. Ställ sedan denna plåt längst ner i ugnen.
  10. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 17-20 minuter. Allra frasigast tycker jag att de blir omkring 19-20 minuter.

Anteckningar

Tänk på att det kan skilja sig något mellan olika ugnar. Håll koll på dina kalljästa frukostbullar från och med att det gått 15 minuter. De ska gärna få en gyllene färg innan du tar ut dem.

Vanliga frågor och svar

Kan man göra kalljästa frallor med torrjäst?

Det går utmärkt att baka kalljästa frallor med torrjäst. En påse torrjäst motsvarar 50 gram färsk jäst. För detta recept ska du använda 25 gram färsk jäst, vilket motsvarar 6 gram torrjäst.

Kan man frysa in kalljästa frallor?

Frys in dina kalljästa frukostbullar efter gräddning när de fått svalna en stund. För att tina upp dem så tar du defrost i mikrovågsugnen eller på 180 grader i ugnen, i cirka 5 minuter.


Har du testat detta recept på kalljäst frallor över natten? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Cilla

Sunday 7th of January 2024

Supergoda, enkelt å bra recept. Dock blir det ca 20 frallor när jag gör dom men ju mer desto bättre

Skip to Recipe