Skip to Content

Hemmagjord Karamellsås

Hemmagjord Karamellsås

Karamellsås är busenkelt att göra hemma och det är så gott att servera till glass eller som topping på diverse efterätter så som pudding. Allt du behöver är socker, vatten och grädde samt en klick smör och 1 nypa salt. 

De flesta mataffärer säljer färdiga karamellsåser, men dessa innehåller ofta olika E-ämnen samt modifierad stärkelse, syror m.m. När du gör egen karamellsås hemma har du möjlighet att kontrollera innehållet själv.

Egentligen behövs bara tre ingredienser: socker, vatten och grädde. Smöret och saltet är något som jag lägger till för en godare smak.

Förvaring och hållbarhet

 • Hemmagjord karamellsås håller i cirka 2 veckor i kylen.
 • Förvara karamellsåsen i en glasburk eller skål med lock.
 • Tänk på att den får en tjockare konsistens när den svalnat och förvarats i kylskåpet.

Tips för att lyckas

Ha inte för hög värme när du kokar ihop sockret och vattnet. Plattan ska vara på medelhög värme, alternativt medelvärme tills det kokar och sedan medelhög värme tills sockerblandningen fått en ljusbrun/karamellaktig färg.

Serveringsförslag

 • Servera till valfri glass
 • Topping till pudding
 • Servera till inkokta päron
Karamellsås

Hemmagjord Karamellsås

Antal: 3 dl
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

Karamellsås är en klassisk topping på glass och diverse efterätter. Det är enkelt att göra egen hemma och det blir så gott!

Detta recept ger cirka 3 dl karamellsås.

Ingredienser

 • 1,5 dl vatten
 • 2,5 dl socker
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 1 msk smör
 • 1 nypa salt

Gör så här

 1. Koka upp 2,5 dl socker med 1,5 dl vatten på medelhög värme. Rör inte runt, utan vänta tills det blir en ljusbrun och karamellaktig färg. Detta kan ta cirka 8-15 minuter beroende på plattan efter att sockervattnet börjar koka.
 2. Ta bort kastrullen från plattan och häll försiktigt i lite grädde åt gången. Rör runt samtidigt och fortsätt att hälla i grädden tills du haft i 2,5 dl vispgrädde.
 3. Tillsätt smör och en nypa salt. Rör runt och låt smöret smälta.
 4. Servera din hemmagjorda karamellsås till valfri efterrätt eller glass.

Anteckningar

Beroende på kastrullens storlek kan det ta kortare eller längre tid tills sockervattnet blir ljusbrunt/karamellaktigt. Detsamma beror också på vilken värme du har på.

Det går bra att ha på medelvärme först tills det börjar koka och därefter höja till medelhög värme. Vilket som blir bra, så länge man har koll och tar av blandningen när den har fått en karamellaktig nyans.

Tänk på att hälla i grädden försiktigt då det kommer het ånga från den kokande sockerblandningen. Är man inte försiktig är det lätt hänt att man bränner sig på ångan.


Har du testat mitt recept på Karamellsås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Linda Svensson

Friday 16th of December 2022

Kan man göra karamellsåsen nån dag innan och värma den vid servering?

Alexander Waltner

Friday 16th of December 2022

Hej Linda, det har jag inte testat, men det borde inte vara några konstigheter. Karamellsåsen hade jag ståendes i kylen i flera veckor. Värm upp den långsamt bara så borde det gå hur bra som helst.

Skip to Recipe