Skip to Content

Kladdkaka

Kladdkaka

Kladdkaka är ett av våra mest älskade bakverk i Sverige. Det är också något som många vill baka hemma för att bjuda på vid besök eller bara för att njuta av på egen hand.

Att baka kladdkaka är inte svårt och det krävs heller inte några märkvärdiga ingredienser. Vill man göra en extra kladdig kladdkaka ska man tänka på att den inte ska gräddas allt för länge.

Jag älskar kladdkaka och tillsammans med min sambo Christine så har vi kommit fram till ett lyckat recept som har blivit mycket uppskattat av vänner och familj.

Tips för att lyckas med kladdkaka

 • Häll i mjölet i decilitermåttet istället för att skopa mjölet med måttet.
 • Undvik varmluftsugn och kör på över/under värme istället.
 • Håll koll så att den inte gräddas för länge (varierar från ugn till ugn).
 • Låt stå i kylen några timmar så att den stelnar till sig.

Ursprung & Historia

Kladdkakans historia är något omtvistad, men mycket tyder på att den kom till efter att Margareta Wickman fått med sig ett recept hem från Frankrike på en kladdig chokladkaka. Hon var tidigare chefredaktör på Hemmets Journal och hennes recept publicerades på 1970-talet.

Ett annat möjligt ursprung går tillbaka till 1938 då en kvinna vid namn Gudrun Isaksson ska ha bakat brownies med ett amerikanskt recept och då glömt att ta i bakpulver. Resultatet ska då ha blivit en kladdkaka.

Oavsett vilket så kan vi idag konstatera att kladdkakan blivit omåttligt populär. Även om kladdiga chokladkakor finns runtom i världen så är den svenska varianten på kladdkaka tämligen unik.

Kladdkakans popularitet ökade framförallt under 1990-talet när allt fler caféer etablerades runtom i landet. Numera har kladdkakan blivit så pass omtyckt att den fått en alldeles egen temadag som firas varje år.

Kladdkakans dag

Kladdkakans dag firas den 7 november. En tradition som går tillbaka till 2008.

Kladdkaka recept

Kladdkaka (kladdig)

Antal: 8-10 bitar
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 30 minuter

Kladdkaka är en favorit bland svenska bakverk. Just detta recept passar dig som gillar när kladdkakan har en kladdig konsistens inuti samtidigt som det finns en yta.

Ingredienser

 • 150 gram smör
 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 dl kakao
 • 1 msk vaniljsocker
 • 0,5 tsk finmalet havssalt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader (över/under värme)
 2. Smörj en springform med smör (formen jag använder har 24 cm i diamater).
 3. Lägg i 150 gram smör i en kastrull och smält smöret. Ta av från plattan och ställ smöret åt sidan.
 4. Vispa ihop 3 ägg och 3 dl socker i en bunke tills det blir poröst.
 5. Blanda ner det smälta smöret i bunken och tillsätt 1 dl kakao, 1 msk vaniljsocker och 0,5 tsk salt. Rör runt försiktigt med en slickepott.
 6. Sikta sedan 2 mjöl och rör runt igen försiktigt så att så lite luft som möjligt kommer in i smeten.
 7. Häll smeten i springformen och sätt in den i mitten av ugnen. Låt grädda i 13-15 minuter.
 8. Ta ut springformen från ugnen och låt kladdkakan svalna. Ställ sedan in den i kylen (åtminstone 2-3 timmar, gärna över natten).
 9. Pudra med florsocker och servera gärna din kladdkaka med nyvispad grädde.

Anteckningar

Gräddtiden kan variera från ugn till ugn. I vår ugn brukar jag ha i kladdkakan i 13-14 minuter och då blir det en perfekt konsistens som inte är torr och inte heller för kladdig.


Har du testat detta recept på kladdig kladdkaka? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe