Skip to Content

Sockerkaka

Sockerkaka

Sockerkaka är en tidlös klassiker som bakats i svenska hem sedan många generationer tillbaka. Nyckeln till en god sockerkaka är att göra den saftig. Personligen föredrar jag också att smaksätta med både citron och vaniljsocker. 

De första sockerkakorna bakades redan på 1500-talet. Det nuvarande utseendet kom dock till i samband med att sockerkaksformen uppfanns. Sedan dess har sockerkakan blivit ett folkkärt bakverk. 

Nedan följer några tips och svar på vanliga frågor. Längre ner hittar du också mitt recept på en extra saftig sockerkaka samt instruktioner som går igenom bakningen steg för steg. 

Tips för att lyckas med sockerkaka

 • Använd rumstemperade ägg.
 • Mjölk, creme fraiche eller yoghurt gör sockerkakan saftigare.
 • Smaksätt med citron och vaniljsocker.
 • Använd riktigt smör (ej margarin).
 • Vispa inte för mycket. Smeten ska vara pösig, men inte mer.
 • Använd inte elvisp efter att du siktat ner mjöl och bakpulver.
 • Var noga med att bröda formen med smör och ströbröd.
 • Öppna inte ugnsluckan för tidigt. Vänta minst 30 minuter.
 • Vänta 10-15 minuter innan du vänder på formen.

Håll koll på sockerkakan i ugnen. Stick in en gaffel eller tandpetare och se ifall det fastnar någon smet. Om det inte fastnar smet på gaffeln är din sockerkaka färdig.

Vanliga frågor och svar

Vilken form ska man använda?

För detta recept har jag använt en klassisk rund sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. Sockerkaksformen som jag använder är gjord i keramik från Gustavsberg.

En del använder en vanlig brödform, men personligen tycker jag att det blir bäst och finast med en klassisk rund sockerkaksform. Undvik gärna bakformar med non-stick då dessa innehåller gifter.

Varför blir sockerkakan platt?

Smeten har förmodligen vispats för lite eller för mycket. Använd inte elvisp efter att du siktat ner mjöl och bakpulver i smeten. Det kan också vara att ugnen inte är tillräckligt varm, eller att ugnsluckan öppnats för tidigt eller för många gånger.

Varför fastnar sockerkakan i formen?

Om sockerkaksformen inte har brödats med smör och ströbröd kan sockerkakan fastna i formen. Var noga med att täck hela formen med ett tunt lager smör. Häll sedan i ströbröd. Skaka och vrid formen tills ströbrödet fastnat överallt.

Hur länge håller sig en sockerkaka?

I rumstemperatur håller sockerkakan i cirka en vecka. Det går även bra att frysa in den, alternativt förvara i kylen för något ökad hållbarhet. Troligtvis hinner den bli uppäten långt innan dess.

Hur ska man förvara en sockerkaka?

Jag förvarar sockerkakan i en lufttät burk. Du kan också sätta formen över på en tallrik och förvara den i rumstemperatur.

Andra varianter

sockerkaka

Sockerkaka (saftig)

Antal: 1 sockerkaka
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Extra tid: 10 minuter
Total tid: 1 timme 10 minuter

Sockerkaka är riktigt klassiker som de flesta har en relation till. Enligt mig är det en undervärderad kaka, som kan vara otroligt god, trots att den är väldig simpel. Men det gäller att göra sockerkakan saftig!

Detta recept har jag gjort i en sockerkaksform som är 1,5 liter.

Ingredienser

 • 200 gram smör
 • 4 dl mjöl
 • 3,5 dl socker
 • 3 ägg
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 msk citronjuice
 • 2 msk mjölk (standard)

Smörning av formen

 • Ströbröd
 • Smör

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Börja med att smält 200 gram smör i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna.
 3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål/bunke
 4. Vispa ihop ägg och socker i en annan bunke tills du har en porös mix. Försök att vispa så att det kommer in luft i smeten.
 5. Sikta ner mjölet och bakpulvret i bunken med smeten. Ta lite i taget och rör runt. Jag använder en ballongvisp till detta.
 6. Häll i smöret, vaniljsocker, citronjuice och mjölk. Rör runt tills allting är blandat, men vispa inte för mycket och försök att röra runt så att det kommer in luft.
 7. Häll ner smeten i en sockerkaksform (1,5 liter). Använd en slickepott för att få loss all smet från bunken.
 8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter. Tiden är olika beroende på vilken ugn man har. Öppna inte luckan före det har gått 30 minuter.
 9. När det gått cirka 40 minuter kan du ta ut sockerkakan och sticka i en gaffel. Om det fastnar smet på gaffeln behöver sockerkakan gräddas längre. Din sockerkaka är klar när det inte fastnar någon smet på gaffeln.
 10. Låt sockerkakan svalna i formen. Vänta minst 10-15 minuter innan du vänder på den. Lägg en tallrik på undersidan av formen och vänd medans du håller i formen och tallriken.

Anteckningar

För att smöret ska svalna snabbare kan du med fördel ta av kastrullen från plattan när nästan hela smörklumpen har smält. Resten kommer att smälta av värmen från kastrullen utan att smöret värms upp ännu mer.

Jag använder en finmaskad sil när jag siktar mjölet ner i smeten. Sedan rör jag runt med en ballongvisp för att inte vispa smeten för mycket, då det kan göra kakan seg.

Du kan varva mjölet med smält smör ifall det blir för trögt att röra runt och blanda smeten.

Glöm inte att bröda formen med smör och ströbröd. Annars är det stor risk att sockerkakan fastnar i formen.


Har du smakat mitt recept på sockerkaka? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe