Skip to Content

Tigerkaka

Tigerkaka

Tigerkaka är en av mina favoriter, en kul variant på sockerkaka där man blandar ner kakaopulver i en mindre mängd av smeten. Det är detta som skapar tigerkakans ränder eller mönster som gett upphov till namnet. 

Har man aldrig gjort en tigerkaka förut kan det kännas komplicerat, men det är faktiskt inte mycket svårare än att baka en sockerkaka. Med mitt recept kan du vara lugn och säker på att du får en saftig tigerkaka, utan några svåra steg att följa. 

Nedan ser du några tips och vad som är viktigt att tänka på och längre ner hittar du hela receptet med ingredienser och instruktioner som tar dig genom bakningen steg för steg. 

Hur gör man mönstret i en tigerkaka?

Det finns många sätt att göra tigerkakans ikoniska mönster med choklad. En del häller i den ljusa smeten i formen och toppar med chokladsmeten, för att sedan röra runt försiktigt med en sked för att skapa ett spiralmönster.

Är det första gången du gör en tigerkaka och vill vara säker på att det blir bra, så rekommenderar jag att du gör som jag gjort. Det är det enklaste och man får då ett jämnt och fint mönster i mitten av kakan.

Börja med att hälla 1 lager ljus smet i botten av formen. Häll sedan chokladsmeten i mitten och toppa med resten av den ljusa smeten. Så enkelt är det faktiskt!

tigerkaka på tallrik

Tips för att lyckas med tigerkaka

 • Använd rumstemperade ägg.
 • Mjölk, creme fraiche eller yoghurt gör sockerkakan saftigare.
 • Använd riktigt smör (ej margarin).
 • Vispa inte för mycket. Smeten ska vara pösig, men inte mer.
 • Använd inte elvisp efter att du siktat ner mjöl och bakpulver.
 • Var noga med att bröda formen med smör och ströbröd.
 • Öppna inte ugnsluckan för tidigt. Vänta minst 30 minuter.
 • Låt kakan svalna 10-15 minuter i sin form innan du vänder på formen.

Hur förvarar man tigerkaka?

Tigerkakan håller sig cirka en vecka i rumstemperatur om man förvarar den på en tallrik under formen. Du kan också förvara din tigerkaka i en lufttät glasburk med lock i rumstemperatur eller kylen för extra hållbarhet.

Förmodligen kommer du dock ha ätit upp tigerkakan långt innan dess, för det är ju så gott!

tigerkaka

Tigerkaka

Antal: 1 tigerkaka
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Extra tid: 10 minuter
Total tid: 1 timme 10 minuter

Tigerkaka är en kul variant på sockerkaka där man blandar in kakao och gör ett härligt mönster av chokladsmet.

För mig är tigerkakan det bästa av två världar. Och detta receptet ger en härlig smak av choklad och sockerkaka med en saftig konsistens.

Ingredienser

 • 200 gram smör
 • 3 ägg
 • 3,5 dl socker
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 msk kakao
 • 0,5 dl mjölk (standard)
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 krm salt

Brödning av formen

 • Smör
 • Ströbröd

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Smält 200 gram smör i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan och låt svalna i 10 minuter.
 3. Ta fram en bunke/skål och knäck 3 ägg. Häll i 3,5 dl socker och vispa med elvisp tills du får en pösig och vitaktig smet.
 4. Blanda 4 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver i en separat skål. Rör runt så att mjölet och bakpulvret mixas runt med varandra.
 5. Ta fram en finmaskad sil eller mjölsiktare och sikta ner mjölet och bakpulvret i skålen med vispat ägg och socker. Rör runt med en ballongvisp och försök få in så mycket luft som möjligt, utan att röra runt för mycket.
 6. Blanda i smöret, 2 tsk vaniljsocker och 0,5 dl mjölk. Rör runt så att allting blandats in i smeten. Försök att röra runt så att du får in luft i smeten och att inte röra runt mer än nödvändigt.
 7. Ta bort 1/3 av smeten och häll i en separat skål/bunke. Det är denna del som ska bli chokladsmeten. Blanda sedan i 2 msk kakao och 1 krm salt i den skål med 1/3 smet. Rör runt tills smeten blandats samman med kakaopulvret.
 8. Smöra och bröda en sockerkaksform. Häll sedan 1 lager med den ljusa smeten. Häll sedan chokladsmeten i mitten och toppa med resterande av den ljusa smeten.
 9. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader. Öppna inte ugnen förrän det har gått minst 35 minuter. Vanligtvis tar det cirka 45-55 minuter innan tigerkakan är klar. För att säkerställa att tigerkakan är klar kan du ta ut den från ugnen och sticka i en gaffel eller tandpetare. Om det fastnar smet så är den inte helt färdig.
 10. Låt svalna cirka 10 minuter innan du vänder på sockerkaksformen. Lägg en tallrik under som stöd när du vänder på tigerkakan.

Anteckningar

När smöret nästan smält kan du ta bort kastrullen från plattan. Då blir inte smöret lika uppvärmt och svalnar snabbare samtidigt som överskottsvärmen ändå ser till att smälta hela smörbiten.

Undvik att öppna ugnen innan tigerkakan gräddats minst 30 minuter i ugnen. Innan dess finns det ingen chans att den är färdig och öppnar man ugnsluckan för tidigt finns det risk att kakan inte reser på sig. Håll extra koll efter cirka 40 minuter. Då är det bara en tidsfråga innan tigerkakan är färdig.

Stick i en gaffel eller tandpetare och se ifall någon smet fastnar. Om inte, så är tigerkakan färdiggräddad. Låt den inte vara inne för länge i ugnen, då tappar den sin saftighet. Därför är det noga att man håller extra koll när den nästan är färdig.


Har du testat mitt recept på tigerkaka? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Magnus

Tuesday 7th of March 2023

Är det 175 g med varmluftsugn ?

Alexander Waltner

Tuesday 7th of March 2023

Det är 175 grader med vanlig under/över värme. I en varmluftsugn motsvarar det ungefär 160°C.

Emily

Tuesday 24th of January 2023

👌🏼Så god!!! Behöver inte leta längre, TACK! Perfekt. Jag smulade ner 100g vit choklad efter att jag hällt den i formen, blev mycket gott.

Alexander Waltner

Friday 27th of January 2023

Hej Emily, vad kul att höra! :)

Skip to Recipe