Skip to Content

Vaniljkräm

Vaniljkräm

Vaniljkräm är en vanlig ingrediens i många tårtor och bakverk. Det är väldigt gott och det är inte alls svårt att göra egen vaniljkräm med vaniljstång hemma. 

Längre ner hittar du både recept med vilka ingredienser du behöver samt instruktioner på hur du gör denna goda kräm med vaniljsmak. Längst ner finner du även bilder som visar steg-för-steg. 

Vad kan man använda vaniljkräm till? 

 • Prinsesstårta
 • Wienerbröd
 • Solbullar

Vanliga frågor och svar

Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna som kan dyka upp när man gör egen vaniljkräm hemma. 

När tjocknar vaniljkräm?

Vaniljkrämen tjockar efter en stund, tack vare majsstärkelsen, när den värms upp på låg till medelhög värme. Tänk på att röra runt med korta mellanrum så att den inte bränner fast. 

Vad är skillnaden mellan vaniljkräm och vaniljsås?

Vaniljkräm har vanligtvis en tjockare konsistens och mer smaksättning av vanilj. Den används främst som fyllning i tårtor och bakverk medans vaniljsås har en något tunnare konsistens och främst serveras som sås till efterrätter som smulpaj och äppelkaka. 

vaniljkräm

Vaniljkräm

Antal: 3 dl vaniljkräm
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 25 minuter

Vaniljkräm är en vanlig ingrediens i mängder av tårtor och bakverk. Detta recept ger cirka 3 dl vaniljkräm.

Ingredienser

 • 2,5 dl mjölk
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 vaniljstång
 • 3 äggulor
 • 25 gram smör (ej margarin)
 • 5 msk socker
 • 2 msk majsstärkelse

Gör så här

 1. Häll i mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljpulver. Dela vaniljstången på längden och ta sedan en liten sked och skrapa försiktigt ut fröna. Lägg i vaniljfröna i kastrullen med mjölk och lägg sedan i vaniljstången. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från plattan.
 2. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en skål/bunke med en elvisp tills allting blandats samman.
 3. Ta ur vaniljstången från kastrullen och häll sedan blandningen med äggulor, socker och majsstärkelse i kastrullen. Rör runt och sätt kastrullen på låg värme tills krämen tjocknar. Tänk på att röra runt med korta mellanrum.
 4. När din vaniljkräm tjocknat så tar du av kastrullen från den varma plattan och tillsätter 25 gram smör. Rör runt tills smöret har smält och häll sedan över vaniljkrämen i en skål och ställ in i kylen.
 5. Rör runt med jämna mellanrum när vaniljkrämen står i kylen för att undvika att det bildas ett skinn på toppen.

Anteckningar

Har man inte vaniljpulver hemma så går det bra att endast använda vaniljstång. Du kan också tillsätta vaniljsocker istället för vaniljpulver. Personligen gillar jag mycket smak på min vaniljkräm och därför använder jag både äkta vaniljpulver och äkta vaniljstång.

Steg för steg

Nedan kan du se instruktioner med steg-för-steg bilder på hur jag gjorde vaniljkrämen med detta recept. 

Steg 1

Börja med att ta fram en kastrull. Häll i mjölk, vaniljpulver och fröna från vaniljstången samt vaniljstången för extra smak. Låt koka upp och ta av kastrullen från den varma plattan. 

Vaniljkräm i kastrull

Steg 2

Lägg i äggulorna i en skål och tillsätt majsstärkelse och socker.

ägg socker majsstärkelse i skål

Steg 3

Vispa med en elvisp tills allting blandats samman som på bilden nedan. Tillsätt sedan blandningen av äggulor, socker och majsstärkelse i kastrullen och värm upp vaniljkrämen på låg till medelvärme tills krämen tjocknar. Glöm inte att röra runt med korta mellanrum. 

blandning av majsstärkelse socker och äggulor till vaniljkräm

Steg 4

När vaniljkrämen tjocknat så tar du bort den från den varma plattan. Tillsätt sedan smöret och rör runt tills det har smält.

smör som smälts i vaniljkrämen

Steg 5

Häll över vaniljkrämen i en skål och sätt in i kylen. Glöm inte att röra runt lite då och då för att undvika att ett skinn bildas på toppen. 

vaniljkräm


Har du gjort egen vaniljkräm efter detta recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe