Bechamelsås är en vit grundsås som bland annat används i lasagne och moussaka. Den görs traditionellt med mjöl, smör och mjölk.
Många väljer att köpa färdig bechamelsås från mataffären i tron om att det är komplicerat eller tidskrävande att göra egen bechamelsås hemma från grunden.
Men det är faktiskt väldigt enkelt och tar endast cirka 10-15 minuter. Dessutom slipper man onödiga tillsatser och konserveringsmedel som annars är vanliga i färdigköpt bechamelsås.
Ursprung & historia
Béchamelsås har sitt ursprung i Frankrike. Såsen har fått sitt namn efter Louis de Béchameil som var kung Ludvid XIV av Frankrikes hovmästare på 1600-talet.
I det svenska köket finns en variant med kryddpeppar och senap som serveras till lutfisk.
Italienska maträtter och grekiska maträtter med béchamel innehåller oftast en liten mängd muskot som smaksättning. Mornaysås är en annan variant, som i princip är béchamel med gruyèreost.

Tips för att lyckas med hemmagjord bechamelsås
- Smält smöret först och häll sedan i mjölet och vispa samman i kastrullen.
- Låt koka upp och rör runt med några sekunders mellanrum.
- Använd riktigt smör (ej margarin).
- Ha bechamelsåsen under uppsikt för att undvika att den bränns eller bubblar över.
Redskap som jag använt för att laga bechamelsås
- Kastrull från Zwilling i rostfritt stål
- Ballongvisp i rostfritt stål
- Måttsats i rostfritt stål
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakt vilka råvaror och märken som jag använt för att göra detta recept. Självklart kan ni använda vilka märken och råvaror som ni själva vill och har möjlighet till.
- Ekologiskt vetemjöl från Wapnö.
- Ekologiskt smör från Skånemejerier.
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt.
- Svartpeppar (eko, ICA).

Bechamelsås
Bechamel är en krämig vit grundsås från Frankrike som passar utmärkt till olika gratänger. Det är en av huvudingredienserna i lasagne och moussaka.
Ingredienser
- 4 msk smör (ej margarin)
- 3 msk vetemjöl
- 6 deciliter mjölk (standard)
- 1 krm havssalt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull och vispa sedan ner vetemjölet. Vispa tills allting har mixats utan några klumpar.
- Häll i mjölken och vispa samtidigt. Tillsätt salt och peppar.
- Låt bechamelsåsen koka upp på medelhög värme och rör runt med några sekunders mellanrum tills det blir en tjockare konsistens.
- Du kan själv bestämma vilken konsistens du önskar, men traditionellt har bechamelsås en krämig konsistens samtidigt som den fortfarande är flytande.
Anteckningar
Inom italiensk matlagning är det även vanligt att ha i muskot som smaksättning på bechamelsåsen. Testa gärna med ett krydmått om du ska laga lasagne.
Det är viktigt att du håller uppsikt på din bechamel då det är lätt hänt att den bränns i botten om du har för hög värme och inte rör runt med några sekunders mellanrum.
Du kan också ha bechamelsåsen på medelvärme och röra runt med jämna mellanrum. Men då kan det dock ta några minuter extra innan den får en tjockare konsistens.
Rekommenderade produkter
Fler recept från det franska köket
Har du gjort mitt recept på Bechamelsås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!