Blåbärsmuffins

Blåbärsmuffins recept

Blåbärsmuffins är en av mina absoluta favoriter när det kommer till bakning. Det är alltid gott och ett perfekt sätt att blanda nyttiga blåbär med goda och saftiga muffins. 

På mindre än 45 minuter kan du göra dessa blåbärsmuffins, som blir lika goda som om du köper färdiga från ett konditori. 

Tips för att lyckas med Blåbärsmuffins

Jag rekommenderar att man använder färska blåbär, dels för att det går snabbare, men också för att de oftast har en godare smak. Ett viktigt moment när man gör muffins är när man vispar ihop ägg och socker. 

Det är viktigt att man får en vit och pösig konsistens. Används en elvisp, så går det snabbt att göra. Men skippa inte detta steg. Därefter ska man blanda i mjölk och smör och vispa runt lite till innan man tillsätter de torra ingredienserna. 

Sist men inte minst, överfyll inte dina muffinsformar. De ska vara fyllda till 3/4 max, annars kommer dina blåbärsmuffins att rinna över när de bakas i ugnen. 

Ifall du använder frysta blåbär så är det viktigt att de får tina upp först. Annars kommer vattnet att rinna ut i samband med blåbärsmuffinsen bakas i ugnen. Och det vill man inte! 

Blåbärsmuffins

Blåbärsmuffins

Antal: 12 stora muffins
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Total tid: 40 minuter

Blåbärsmuffins är en klassiker som är gott oavsett årstid. Här är ett enkelt recept som går snabbt att göra och som blir lika gott varje gång.

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 150-200 gram blåbär
  • 100 gram smör (rumstempererat) + 10 gram för att smöra formen
  • 2 ägg (rumstempererade)
  • 2 dl socker
  • 1 dl brunt socker
  • 2 dl mjölk (rumstempererad)
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och smöra en muffinsplåt eller lägg ut muffinsformar.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Knäck ägg i en annan bunke och häll i sockret. Vispa med elvisp tills det blir en pösig konsistens.
  4. Blanda i mjölk och smör och vispa runt (båda ska vara rumstempererade).
  5. Tillsätt de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker). Häll i lite i taget och vispa runt samtidigt så att det inte blir några klumpar i muffinssmeten.
  6. Häll i cirka 100 gram blåbär och rör runt med en slickepott.
  7. Fördela muffinssmeten jämt i varje muffinsform (fyll dem med 3/4)
  8. Toppa med några blåbär innan du sätter in formen i ugnen.
  9. Baka dina blåbärsmuffins i ugnen i cirka 25 minuter. (håll extra koll efter 20 minuter då det varierar från ugn till ugn)
  10. Ta ut dem och känn med en gaffel eller potatissticka. Om det inte fastnar något på stickan är muffinsen klara.

Anteckningar

Jag använder en ugnssäker muffinsform från Pyrex, som är jättebra, utan att det fastnar. Det enda man behöver göra är att smöra den lite lätt innan man häller i muffinssmeten.

Förvaring av blåbärsmuffins

Om det blir några blåbärsmuffins över så kan du förvara dem i rumstemperatur i cirka 3-4 dagar innan de blir gamla. Förvara dem i en lufttät burk eller plastpåse.

Ifall man fryser in blåbärsmuffinsen håller de i någon månad. Men de är så klart godast att äta strax efter att de svalnat från ugnen.


Har du testat mitt Blåbärsmuffins recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

One Response

  1. Ulla

Lämna en kommentar

Skip to Recipe