Skip to Content

Blomkålsris

Blomkålsris

Blomkålsris är ett nyttigt och gott tillbehör som är enkelt att göra. Det passar utmärkt som alternativ till vanligt ris, potatis och pasta, särskilt till asiatiska maträtter.

Lättast är att använda en matberedare för att hacka blomkålen till samma storlek som riskorn. Denna rätt innehåller alltså inget vanligt ris, utan det är istället formen på blomkålen som gör att det kallas för blomkålsris.

För personer som följer LCHF-dieten har blomkålsris blivit ett populärt alternativt då det innehåller relativt få kolhydrater per 100 gram till skillnad från vanliga tillbehör som potatis, pasta och ris.

Tips för att lyckas

  • Dela blomkålen i mindre buketter
  • Använd en matberedare
  • Rör runt med jämna mellanrum under stekning för att undvika att det bränns

Serveringsförslag

Precis som vanligt ris så passar blomkålsris till det mesta. Detta kan vara allt ifrån olika typer av biffar så som bifteki eller zucchinibiffar med valfri sås, exempelvis Tzatziki eller indisk raita.

Blomkålsriset passar även utmärkt till asiatiska rätter som vanligtvis serveras med ris så som kyckling röd curry.

Du kan också blanda ner det i sallader istället för bulgur/couscous. I och med att blomkålsriset inte har jättemycket smak i sig så är det ett tacksamt tillbehör som går att servera till olika typer av mat.

zucchinibiffar med blomkålsris och tzatziki
Zucchinibiffar med blomkålsris och yoghurtsås

Vanliga frågor och svar

Hur många kalorier är det i blomkålsris?

Blomkål innehåller cirka 24 kalorier per 100 gram. Proteiner utgör cirka 2 gram och kolhydrater 4,9 gram, varav 2,7 är sockerarter och 2,3 gram är fibrer. Hela 92,2 gram utgörs av vatten.

Kan man frysa in blomkålsris?

Det går bra att frysa in blomkålsris både innan och efter tillagning. Jag föredrar att göra lite extra och sedan frysa in den mixade blomkålen i portionsburkar.

Vilka kryddor fungerar bra till blomkålsris?

Färska kryddor som persilja och koriander tycker jag är gott att hacka ner tillsammans med blomkålsriset.

Gurkmeja är en annan krydda som även ger blomkålsriset ett läckert utseende med en riklig gul färg.

Blomkålsris recept

Blomkålsris

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 20 minuter

Blomkålsris är ett snabbgjort tillbehör som kan serveras som alternativ till pasta, potatis och vanligt ris.

Ingredienser

  • 500 gram blomkål
  • 1 gul lök (kan uteslutas)
  • 0,5 dl solrosfrön (kan uteslutas)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Ta blomkålshuvudet och gör till mindre buketter. Lägg sedan i en matberedare alternativt grovriv med hjälp av ett rivjärn.
  2. Värm upp en stekpanna med 2 msk olivolja. Under tiden kan du skala och finhacka 1 gul lök.
  3. Fräs den finhackade löken tillsammans med solrosfröna i 2-3 minuter.
  4. Häll ner blomkålsriset i stekpannan och tillsätt salt och peppar.
  5. Stek i några minuter på medelvärme samtidigt som du rör runt med jämna mellanrum.
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt andra kryddor efter eget behag innan servering.

Fler recept på tillbehör


Har du testat detta recept på blomkålsris? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe