Skip to Content

Broccolipaj

Broccolipaj

Min broccolipaj är en enkel och matig paj med broccoli som passar både vuxna och barn. Den är smaksatt med fetaost, parmesanost, havssalt och nymalen svartpeppar.

Vill man få lite mer smak på broccolipajen kan jag varmt rekommendera att blanda i 6-7 soltorkade tomater som hackats i mindre bitar. Det är pricken över i:et för mina smaklökar!

Följ mina tips och instruktioner i receptet nedan så kommer du också att kunna laga en god broccolipaj med hemgjord pajdeg på cirka 1 timme.

Tips för att laga en god broccolipaj

  • Använd bra råvaror.
  • Gör egen pajdeg (instruktioner nedan).
  • Håll extra koll på pajen i ugnen efter 30 minuter.
  • Låt broccolipajen stå i 10-15 minuter för att stelna till sig efter gräddning.
  • Blanda i 6-7 soltorkade tomater som är hackade i mindre bitar.

Redskap som jag använt för att göra detta recept

Råvaror som jag använt i min broccolipaj

Nedan kan du se mina exakta ingredienser och vilka märken jag använt. Som alltid så kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.

Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.

  • Broccoli (ICA, Eko)
  • Parmesanost från Kullagourmet
  • Fetaost (Zeta, Eko)
  • Gul lök (ICA, Eko)
  • Vetemjöl från Saltåkvarn (eko)
  • Smör från Skånemejerier (eko, KRAV)
  • Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
  • Vitlök (ICA, Eko)
  • Ekologiska ägg från Görslövsgården (KRAV)
  • Vispgrädde (40%) från Wapnö (eko)
  • Olivolja från Urtekram (eko)
Broccolipaj recept

Broccolipaj

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Total tid: 1 timme

Broccolipaj är en god och matig paj med broccoli som huvudingrediens. I mitt recept använder jag en blandning av fetaost och parmesanost.

Ingredienser

Pajdeg

  • 100 gram smör (ej margarin)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 3 krm havssalt (finmalet)

Fyllning

  • 250 gram broccoli
  • 150 gram fetaost
  • 50 gram parmesanost
  • 2 gula lökar (cirka 250 gram)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Svartpeppar (nymald)
  • 1 msk olivolja till stekning

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde (40%)
  • 3 krm havssalt (finmalet)

Gör så här

  1. Börja med att göra pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp 100 gram smör och dela i 5-10 bitar. Lägg sedan smöret i en matberedare tillsammans med 3 dl vetemjöl, 2 msk vatten och 3 kryddmått salt. Mixa runt tills det blir en pajdeg.
  2. Ta fram en pajform (min är 27 cm) och forma sedan mindre bitar av pajdegen till en avlång korv och tryck fast längs pajformens kant. Resten pressar du ut med händerna så att det blir till ett jämnt lager som täcker hela pajformen.
  3. Nagga pajen med en gaffel och grädda sedan i ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Sätt på en kastrull med vatten. Skär bort stammen på broccolin och koka broccolibuketterna i cirka 5 minuter.
  5. Finhacka gul lök och vitlök. Värm en stekpanna och häll i 1 msk olivolja. Fräs löken och vitlöken tills den blir genomskinlig och mjuk. Lägg sedan över i pajformen.
  6. Häll över broccolin i ett durkslag och låt rinna av. Plocka sedan ut 5 broccolibuketter till garnering och lägg åt sidan sålänge.
  7. Hacka resten av broccolin och lägg över i pajformen.
  8. Smula över fetaost och riv sedan 50 gram parmesan och lägg i pajformen. Ta sedan en sked och vänd runt så att allting blir väl fördelat.
  9. Knäck 3 ägg i en bunke och häll i 3 dl vispgrädde (40%) tillsammans med 3 kryddmått salt. Vispa runt tills allting blandats till äggstanning.
  10. Mal lite svartpeppar över pajen och häll sedan över äggstanningen jämt fördelat.
  11. Sätt in din broccolipaj i ugnen och grädda i ungefär 40 minuter.
  12. Pajen är färdig när den inte längre är "vobblig" när du skakar lite lätt på den från sida till sida. Låt gärna stå i 10-15 minuter så att den får stelna till sig lite efter att ha varit inne i ugnen.

Anteckningar

Vill du ha en broccolipaj som har än mer smak kan jag rekommendera att ta i 6-7 stycken soltorkade tomater som du hackar i mindre bitar och fördelar ut i pajen innan gräddning i ugn.

Håll extra koll på pajen efter att det gått cirka 30-35 minuter så att den inte blir bränd. Gräddningstiden kan variera något från ugn till ugn.

Andra matpajer som jag lagat

Har du lagat mitt recept på Broccolipaj? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe