Broccolisallad

Broccolisallad

Broccolisallad är en utmärkt sallad som passar både som egen rätt eller som tillbehör. I mitt recept gör jag broccolisallad med bacon och parmesanost som jag serverar med stekt/grillad halloumi. 

Men det är möjligt att variera både innehåll och vad man serverar broccolisalladen till. Just detta recept passar även bra till grillad kyckling eller en god köttbit där man vill ha ett grönt tillbehör istället för potatis. 

För detta recept behöver du följande ingredienser: Broccoli, babyspenat, isbergssallad, röd chili, rödlök, bacon, parmesanost, majonnäs, creme fraiche, honung, rödvinsvinäger, gräslök, citron, salt och peppar. 

Tillsammans blir detta en matig och krämig broccolisallad som har en härlig blandning av sötma, sälta och syra med mycket smak. 

Broccolisallad med halloumi

Broccolisallad

Broccolisallad

Antal: 2-4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Total tid: 35 minuter

Broccolisallad passar perfekt att göra när man vill testa något nytt med broccoli som en huvudingrediens.

Mitt recept räcker till två personer som huvudrätt alternativt fyra personer som tillbehör.

Ingredienser

  • 500-600 gram broccoli (inklusive stam)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 150 gram babyspenat
  • 200 gram isbergssallad
  • 1 rödlök (finhackad)
  • 1 röd chili
  • 1 paket bacon (120-140 gram)
  • 70 gram parmesanost
  • 1 msk honung
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk gräslök (färsk)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar (mald)

Gör så här

  1. Ta fram en kastrull med vatten och låt vattnet koka upp. Skär bort stammen på broccolin under tiden och bryt av broccolibuketterna. Koka broccolin i några minuter tills den har blivit mjuk (cirka 5-7 minuter). Töm ut vattnet och lägg över broccolin i en större skål.
  2. Finhacka rödlök och lägg i rödlöken i skålen med broccoli. Häll sedan över 1 msk citronjuice (färskpressad).
  3. Ta fram en separat skål som rymmer minst 3 dl. Finhacka chili och lägg i denna skål. Blanda sedan i 1 dl majonnäs och 1 dl creme fraiche tillsammans med 1 msk honung, 1 msk rödvinsvinäger. Blanda även ner salt och svartpeppar. Rör runt och ställ åt sidan.
  4. Skär bacon i mindre bitar och stek i någon minut på medelvärme tills det blir så stekt som du själv gillar för bacon. Lägg i skålen med broccoli och rödlök.
  5. Ta fram 150 gram babyspenat och skär/riv i 2-3 delar. Gör sedan samma sak med 200 gram isbergssallad och lägg i skålen med broccoli, bacon och rödlök.
  6. Tillsätt såsen och 70 gram grovriven parmesanost. Blanda runt och servera sedan din broccolisallad med valfritt tillbehör.

Anteckningar

Det går även bra att ångkoka broccolin om man har möjlighet till det. Då bevarar man också så mycket vitaminer som möjligt.

Jag gillar personligen att äta stekt eller grillad halloumi till denna broccolisallad. Det passar väldigt bra och går snabbt att tillaga.

Recept på andra sallader


Har du testat mitt recept på broccolisallad? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe