Skip to Content

Brunkål

Brunkål

Brunkål är en av de mest typiska rätterna på det skånska julbordet.En god och enkel rätt som blir godare ju längre du låter den koka.

Många recept anger att brunkålen ska koka runt 1 timme, men detta är alldeles för lite för den som vill ha smak och konsistens av klassisk skånsk brunkål. Konsistensen ska nämligen vara silkeslen. Även smaken blir djupare ju längre brunkålen tillagas. 

Med andra ord, ju mer kärlek du ger till brunkålen, desto bättre blir det. Här följer att klassiskt recept på skånsk brunkål. Det enda tillägget är soja som enligt mig gör rätten ännu godare och smakrik. 

Tips för att lyckas

  • Ha inte för bråttom. Brunkål är en rätt som kräver tid och tålamod för bästa resultat.
  • Använd gärna en mörk sirap. 
  • Glöm inte att röra runt med jämna mellanrum och se till att det inte kokar torrt.
  • Traditionellt används ej soja men jag tycker att det blir godare med soja.
  • Ättika är ett viktigt inslag som ger en balans till brunkålen. 

Servering och förvaring

  • Brunkål kan serveras och ätas varm, ljummen eller kall, men aldrig rykande het. 
  • Servera på julbordet med prinskorv, julskinka och köttbullar.
  • Du kan frysa in brunkål och steka upp vid ett senare tillfälle. Brunkålen håller ett par dagar i kylen. Förvara gärna i en lufttät burk. 
brunkål

Brunkål

Antal: 8 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 4 timmar
Total tid: 4 timmar 20 minuter

Brunkål är en riktig klassiker på det skånska julbordet och för många är det inte en riktig skånsk jul utan brunkål som långkokts under flera timmars tid.

Detta brunkålsrecept ger cirka 8 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 1/2 dl sirap
  • 2 msk soja
  • 4 msk matättika (3%) 
  • 4 dl köttbuljong
  • 30 gram smör 
  • 2 krm kryddpeppar
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 nypa salt 

Gör så här

  1. Ta bort de två yttersta bladen och skär bort den grova stammen.
  2. Strimla och grovhacka kålen i bitar som är cirka 2 cm.
  3. Smält smör i en stor kastrull och bryn kålen tills den får lite färg.
  4. Blanda i sirap, soja, matättika, köttbuljong, krydpeppar och vitpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 4 timmar. Rör runt med jämna mellanrum.
  5. Smaka av och tillsätt 1 nypa salt vid behov.

Anteckningar

Matättika kan du blanda själv om du har 12% ättika hemma. Då tar du 1 del ättika och 3 delar vatten. För detta recept blir det alltså 1 msk ättika och 3 msk vatten.

Du kan göra en snabbversion på brunkål om du har ont om tid. Då kan du koka på medelvärme i 1 timme, men jag rekommenderar att koka i minst 4 timmar, gärna längre.


Har du testat mitt brunkålsrecept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe