Chermoula är en nordafrikansk kryddmix som kan användas både som sås eller marinad till fisk, grillat, fylld kalkon och tagine m.m.
Traditionellt görs Chermoula med hjälp av en mortel. Det är tidskrävande och tungt, men ger det absolut bästa resultatet. Har du ont om tid eller saknar en större mortel kan du med fördel använda en stavmixer eller mixer/matberedare.
Ursprung
Chermoula har sitt ursprung i Maghreb i Nordafrika. En region som bland annat inkluderar länderna Algeriet, Marocko och Tunisien.
Namnet kommer ifrån det arabiska verbet Chermel, som är en referens till att smörja in eller marinera något med en kryddmix.
Recepten kan skilja sig något mellan olika länder och regioner, men vanliga ingredienser i en klassisk Chermoula är vitlök, koriander, spiskummin, olivolja, färskpressad citron och salt.
I Marocko är det vanligt att ha i färsk persilja också medans den libyska versionen traditionellt innehåller oliver.

Olika färger på Chermoula
Det finns ett antal olika varianter beroende på vad man ska ha det till. Dessa är några av de vanligaste.
- Grön (utan paprika och andra rödfärgade ingredienser)
- Röd (med Harissa/sött paprikapulver)
- Gul (med gurkmeja)

Vad passar Chermoula till?
Chermoula är en sås/marinad som passar till väldigt mycket. Alltifrån fisk till grillat kött eller som smaksättning i grytor och tagine.
Personligen tycker jag att det är särskilt gott till fisk så som stekt lax eller torsk tillsammans med valfritt tillbehör.

Redskap som jag använt i detta recept

Chermoula
Chermoula är en nordafrikansk kryddmix som kan användas både som sås eller marinad till fisk, grillat, fylld kalkon och tagine m.m.
Detta recept ger cirka 4-6 portioner som sås eller marinad.
Ingredienser
- 3 dl hackad koriander
- 2 dl hackad persilja (endast blad)
- 1-2 dl olivolja (extra virgin)
- Zest från en halv citron (ekologisk)
- 5 msk färskpressad citronjuice
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 tsk paprikapulver (söt)
- 1 tsk spiskummin
- 0,5 tsk gurkmeja (valfritt)
- 0,5 tsk chiliflingor
- 0,5 tsk salt
Gör så här
- Hacka koriander och persilja grovt och mät upp mängden med måttsats.
- Lägg i samtliga ingredienser i en mixer eller bunke för stavmixer. Börja med att tillsätta 1 dl olivolja och avgör sedan själv om du vill ha i mer olivolja för konsistensen.
- Mixa såsen tills dess att det inte är några bitar kvar från vitlöksklyftorna.
- Servera såsen direkt eller låt stå i någon timme för ökad smak.
- Förvara såsen i en lufttät burk i kylen.
Anteckningar
Gurkmejan ger lite mer färg och det blir då en gul chermoula. Vill du att såsen ska vara mer grön i färgen så kan du utesluta gurkmejan.