Skip to Content

Churros

Churros

Churros är en typisk frukosträtt i Spanien, särskilt på helgen när man vill lyxa till det med något gott och sött. Även i Latinamerika är churros populärt, där det ofta säljs som snacks från så kallade churrosvagnar. 

Men churros är också något som är relativt enkelt att göra hemma. Och det passar perfekt som snacks på helgen eller vid annat tillfälle när man blir sugen på något varmt och sött. 

Detta recept är ett klassiskt sådant från Spanien och ger samma typ av churros som kan beställs på en spansk Churreria. Och det bästa av allt är att det är väldigt enkelt med få ingredienser. 

Vad behövs för att laga churros hemma?

För att göra egna churros behöver du följande redskap: kastrull, stekpanna, spritspåse (eller liknande) med stjärnmunstycke.

I övrigt är det endast ett fåtal ingredienser som krävs, nämligen mjöl, vatten, olivolja, salt och socker samt en neutral olja för fritering.

churros recept

Churros - spanskt recept

Antal: 18-22 st
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 35 minuter

Churros är ett degbaserat bakverk från Spanien som friteras och sedan serveras med socker och varm choklad.

Konsistensen påminner om munkar, men en churro skiljer sig även på formen, som är avlång istället för rund med ett hål i.

Detta recept ger cirka 18-22 stycken beroende på hur stora man gör varje churro.

Vill du göra varm chokladsås till så har jag ett recept på detta under anteckningar. Då kan du servera dina churros som man äter dem i Spanien på café!

Ingredienser

  • 250 gram vetemjöl 
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • Socker (garnering)

För fritering

  • 5 dl solros- eller rapsolja

Redskap för formning

  • Spritspåse eller liknande med stjärnmunstycke

Gör så här

  1. Börja med att häll 3 deciliter vatten i en kastrull. Lägg även till 1 msk olivolja samt 1 tsk salt.
  2. Sätt på värmen på plattan och vänta tills vattnet börjar koka.
  3. Tillsätt mjöl och rör runt. Fortsätt att röra runt tills det blir en deg. När det är färdigblandat ska degen lossna enkelt utan att fastna i kastrullen.
  4. Ta ur degen från kastrullen och knåda den i någon minut på en bänk eller skärbräda. Tänk på att vara försiktig då degen är varm.
  5. Låt degen vila i cirka 30 minuter.
  6. Efter att 30 minuter har gått så är det dags att tillsätta 1 dl vatten som ska masseras in i degen.
  7. Nu ska degen i spritspåsen med stjärnmunstycke. Därefter spritsar du ut 18-22 stycken churros på ett bakplåtspapper.
  8. Ta fram en stor stekpanna och häll i 5 dl olja. Sätt plattan på hög värme och vänta tills oljan har blivit varm. Lägg i dina churros försiktigt och fritera dem tills de fått en fin gyllene färg.
  9. Ta upp dem med en hålslev och lägg ut varje churro på en tallrik med hushållspapper, så att överskottsoljan kan absorberas.
  10. Rulla dina churros i socker och servera med en kopp varm chokladsås, eller ät dem som de är. Både och är gott!

Anteckningar

Oljan som du friterar med bör vara neutral utan smak, exempelvis rapsolja eller solrosolja. Vilket som går utmärkt och är dessutom relativt billigt.

Vissa churrosrecept inkluderar även ägg och smör, men vill man göra spanska churros på traditionellt vis så är det endast vatten och mjöl samt en skvätt olivolja och salt.

Varm choklad/chokladsås till churros

  • 200 gram choklad (70%)
  • 5 dl mjölk
  • En nypa salt
  • 25 gram socker (0.3 dl)

Värm mjölken i kastrull, utan att det börjar koka. Blanda i choklad, salt och socker. Rör runt tills allt har smällt och blivit en härlig chokladsås. Ifall du väljer högre kakaomängd än 70% behöver du tillsätta mer socker för att det ska få samma genuina smak.

Fler recept från Spanien

Spanska maträtter

Drycker från Spanien


Har du testat mitt churros recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe