Skip to Content

Dadelbollar

Dadelbollar

Dadelbollar är ett nyttigare alternativ till chokladbollar där sötman kommer naturligt från dadlarna. Det är enkelt att göra och passar perfekt som snacks eller fredagsmys. 

Dessa kan göras helt utan vanligt socker. Personligen brukar jag lägga till en halv tesked vaniljsocker, då jag älskar smaken av det. Men det blir bra och goda dadelbollar även utan vaniljsockret. 

Se till att du använder färska dadlar för bästa resultat. Jag använder alltid medjool dadlar då dessa är saftigare och har mer smak. 

dadelbollar recept

Dadelbollar

Antal: 16 st
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Extra tid: 5 minuter
Total tid: 15 minuter

Dadelbollar är ett hälsosammare och spännande alternativ till vanliga chokladbollar som inte innehåller något tillsatt socker.

Detta recept ger cirka 16 st dadelbollar beroende på hur stor man gör varje dadelboll.

Ingredienser

  • 16 st medjool dadlar
  • 4 dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 krm kardemumma
  • 1 dl kokosolja
  • 3 msk kallt kaffe (starkt)
  • 1/2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
  • 1 dl riven kokos

Gör så här

  1. Kärna ur dadlarna och lägg dem i mixern.
  2. Häll i 4 dl havregryn och kör en runda med mixern.
  3. Blanda i kakao, kokosolja, salt, kardemumma, kaffe och vaniljsocker.
  4. Mixa runt i ett par minuter tills det blir en smet. Ta ut och känn på konsistensen. Testrulla till en boll. Eventuellt mixa lite till och tillsätt en msk kaffe till om den är för torr.
  5. Häll upp riven kokos i en skål. Rulla smeten till 16 lika stora bollar och rulla varje boll i kokosflingorna tills de är täckta med kokos.
  6. Ställ in i kylen i cirka 15-60 min. Ju längre de får stå, desto godare blir dem.

Anteckningar

Det går bra att använda vanliga dadlar också, men medjool dadlar är generellt mycket saftigare och godare. Därför rekommenderar jag att man använder dessa istället.

Vill man skapa lite mer kreativa dadelbollar som skiljer sig mot andra recept kan jag tipsa om att ha i cayennepeppar eller chiliflingor.

Steg för steg

Var noga med att mixa ihop smeten tillräckligt, så att allting blir jämt fördelat innan du går vidare till att rulla dadelbollarna. 

smet dadelbollar

Jag rekommenderar att man häller upp riven kokos i en skål och därefter lägger i dadelbollen och rullar runt. Tack vare kokosoljan fastnar kokosflingorna enkelt.

rulla dadelboll i kokos

Lägg dem på en tallrik eller i en förvaringsburk när du är färdig. Jag brukar lägga mina dadelbollar på en tallrik och sätta in i kylen. 

dadelbollar på tallrik


Har du testat detta recept på dadelbollar? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Emelie

Tuesday 11th of January 2022

Bästa någonsin! Hade i lite jordnötssmör också, mums!

Alexander Waltner

Wednesday 12th of January 2022

Kul att höra :) det ska jag testa nästa gång!

Skip to Recipe