Duchessepotatis eller Pommes duchesse som det heter i Frankrike är en lyxig variant på potatismos med smör och äggulor som sedan gratineras i ugnen.
Dessa fina och välsmakande duchessetoppar passar perfekt att servera till en god köttbit eller fisk. Gärna med kryddsmör eller någon god sås till så som grönpepparsås.
Ursprung & historia
Duchessepotatis kommer ursprungligen från Frankrike. Det första kända receptet publicerades i La Nouvelle Cuisinière Bourgeoise år 1746.
Ett klassiskt tillbehör med andra ord som varit en del av fransk matlagning i över 250 år. Det är vanligt att man kryddar duchessepotatisen med svartpeppar och muskotnöt.
I Sverige är pommes duchesse särskilt förknippad med plankstek, som i sin tur har ungerskt ursprung.
Tips för att lyckas med hemgjord duchessepotatis
- Använd mjölig potatis.
- Använd äkta smör (ej margarin).
- Ha i 1 msk vispgrädde ifall potatismosen är för fast.
- Krydda med 1 krm mald muskotnöt för extra smak.
Redskap som jag använt
- Potatisstöt
- Kastrull i rostfritt stål
- Potatisskalare
- Måttsats i rostfritt stål
- Potatissticka
- Spritspåse
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- Ekologisk potatis (ICA)
- Kravmärkta ägg från Görslövsgården
- Ekologiskt smör från Skånemejerier
- Finmalet havssalt (Celtic Sea Salt)
- Vispgrädde från Wapnö

Duchessepotatis
Duchessepotatis, eller Pommes Duchesse som man säger i Frankrike är en fransk lyxvariant på potatismos som gratineras i ugn.
Detta recept ger cirka 10-12 duchessetoppar beroende på storlek. Se anteckning nedan ifall du vill göra ett traditionellt recept utan grädde.
Ingredienser
- 1 kilo potatis (mjölig)
- 50 gram smör
- 2 äggulor
- 1 msk vispgrädde (40%)
- 1 tsk havssalt (finmalet)
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
- Skala potatisen och koka i en stor kastrull tills den är mjuk och färdigkokt. Sätt ugnen på 225 grader (över/under värme)
- Ta av kastrullen från plattan. Mosa potatisen med en potatisstöt.
- Blanda ner 50 gram smör, 2 äggulor, 1 msk vispgrädde och 1 tsk salt. Rör runt tills allting är välblandat.
- Sätt potatismosen i en sprits och spritsa ut dem i önskad storlek på en plåt med bakplåtspapper eller bakmatta.
- Grädda i mitten av ugnen tills de får en fin gyllene färg. 10-20 minuter beroende på ugn och storlek.
- Servera till en god köttbit, exempelvis som plankstek eller ryggbiff med pepparsås.
Anteckningar
Traditionellt används ingen grädde eller mjölk för att göra duchessepotatis. Däremot kan det underlätta om moset är för fast.
Vid tillagning av pommes duchesse är det rekommenderat att potatisen får stå och ånga av sig en stund. En riktig duchessepotatis a lá Frankrike ska ha en torr och fast konsistens.
Kör du utan grädde så rekommenderar jag att du har i 3 äggulor.
Rekommenderade produkter
Tips på andra tillbehör
Har du lagat det här receptet på duchessepotatis? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!