Att göra egen tacosås är varken komplicerat eller tar lång tid. På cirka en halvtimme har du en god och fräsch tacosås utan tillsatser och massa socker som annars brukar finns i färdigköpta tacosåser.
Sedan en ganska lång tid tillbaka gör jag alltid min egen tacokrydda och tacosås när vi ska ha tacofredag. Du behöver inte oroa dig över att det ska vara svårt.
En stor fördel med att göra egen tacosås är att det är billigare och räcker längre. Man får en större mängd och möjlighet att smaka av själv för att göra den helt perfekt.
Tips för att lyckas med sin tacosås
Det viktigaste är att man skär tomat och paprika i bitar som inte är för stora, men ej heller för små. Sen gäller det att man låter tacosåsen puttra i kastrullen tills man får rätt konsistens. Detta tar cirka 20-30 minuter.
Därefter rekommenderar jag att man ställer in den i frysen i 10-15 minuter alternativt i kylen, om man vill att såsen ska vara kall. Smakerna sätter sig också mer om den får stå en stund.

Egen Tacosås
Att göra egen tacosås är enkelt. Framförallt är det billigare och mer hälsosamt utan tillsatser.
Detta tacosås recept ger tillräckligt för 4 personer. Den kan även sparas till dagen efter i kylen om det blir rester över.
Ingredienser
- 1 burk krossade tomater (400 gram)
- 1 stor tomat (på kvist)
- 1 grön paprika (vanlig storlek)
- 1 schalottenlök
- 2-3 tsk maizena
- 1 tsk koriander (torkad krydda)
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk oregano
- 1 köttbulljongtärning
- 0.5 dl vatten
Gör så här
- Skär tomat och paprika i små bitar. Lägg ner dem i en kastrull.
- Fräs löken i en stekpanna med olivolja
- Blanda i övriga ingredienser i kastrullen med paprika och tomat.
- Häll i löken och låt tacosåsen puttra i 20 minuter.
- Tillsätt eventuellt 1 tsk extra maizena vid behov.
- När såsen har fått den konsistens du vill ha, ta av från plattan och häll upp i en skål och ställ in i kylen eller frysen i 15 minuter.
Anteckningar
Om man vill göra vegansk tacosås kan man byta ut köttbulljongstärningen mot grönsaksbuljong.
Vill man ha en mildare variant kan man lägga i 1 krm cayennepeppar istället. På samma vis kan man lägga till ett extra kryddmått om man vill ha stark tacosås.
Har du testat mitt tacosås recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan!