Fetaostbiffar är en god variant på biffar som passar hela familjen med inspiration från Medelhavet.
Mitt recept tar cirka 20 minuter att göra och blir till 15 saftiga biffar med fetaost som du kan servera med valfri sås och tillbehör.
Tips för att lyckas med fetaostbiffar
- Gör biffarna på lammfärs.
- Ta fram färsen från kylen cirka 1-2 timmar innan stekning.
- Tillsätt 1 tsk bikarbonat för extra saftig konsistens.
- Stek inte fetaostbiffarna för länge.
- Ös biffarna med äkta smör.
- Låt fetaostbiffarna vila under lock/folie i cirka 5 min efter stekning.

Redskap som jag använt
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakt vilka ingredienser som jag använt för detta recept. Ni kan självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva känner för och har möjlighet till.
- Kravmärkt lammfärs från Bjärhus gårdsbutik
- Gul lök (eko, ICA)
- Kalamataoliver Fontana (eko)
- Spiskummin (eko, ICA)
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Bikarbonat (Santa Maria)
- Svartpeppar (eko, ICA)
- Grekisk olivolja (Terra Creta)
- Smör från Skånemejerier (eko)

Fetaostbiffar
Mina fetaostbiffar gör jag på lammfärs för att de ska bli extra saftiga. Detta recept ger cirka 15 medelstora biffar med fetaost.
Ingredienser
- 700 gram lammfärs
- 1 gul lök
- 150 gram fetaost
- 10 st urkärnade kalamataoliver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 2 krm svartpeppar
- Olivolja och smör till stekning
Gör så här
- Ta fram en bunke och lägg i 700 gram lammfärs
- Finhacka 1 gul lök och 10 urkärnade Kalamataoliver
- Blanda ner i bunken med färs och smula ner 150 gram fetaost.
- Häll i övriga ingredienser (1 tsk spiskummin, 1 tsk salt, 1 tsk bikarbonat och 2 krm svartpeppar).
- Mixa runt med händerna tills allting blandats samman.
- Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt sedan lite olivolja och låt den hettas upp i cirka 30 sekunder innan du lägger på fetaostbiffarna.
- Stek på medelhög värme på varje sida i cirka 60-90 sekunder eller tills de fått färg. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek färdigt tills köttet är färdigt.
- För extra saftiga biffar kan du lägga i cirka 10 gram smör och ösa över biffarna medan de steks färdigt på varje sida. Vänd på biffarna efter cirka 1 minut.
- Låt gärna biffarna vila i en skål med lock i cirka 5 minuter. Servera med valfritt tillbehör, exempelvis stekt potatis, grönsaker och sås.
Anteckningar
Bikarbonat hjälper till att ge fetaostbiffarna en saftigare konsistens, finns att köpa vid kryddhyllan i vanliga mataffärer.
Jag öser mina fetaostbiffar med smör för att de ska bli ännu saftigare. Då steker jag cirka 1 minut på varje sida innan jag vänder. Sen upprepar jag samma process i cirka 4 gånger eller tills biffarna är färdigstekta.
Såser som passar till fetaostbiffar
Fler biffrecept
Har du provat mitt recept på biffar med fetaost? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!