Fiskgratäng är en relativt enkel maträtt som både är god och mättande. Dessutom är det ett bra sätt om man vill inkludera mer fisk i sin kost.
Detta är ett relativt klassiskt recept på fiskgratäng med duchessepotatis och sås med smak av citron och dill. Toppa gärna med räkor för att göra en lyxigare fiskgratäng.
Ursprung och historia
Ordet gratäng kommer ifrån franskans gratin. Redan på 1800-talet var fiskgratäng något som lagades i Sverige, även om det bara var slott och herresäten som hade tillgång till järnspis och ugn på den tiden.
Fram tills att gemene person hade tillgång till ugn så var fiskgratäng något fint som man kunde beställa på restaurang. Därefter har maträtten blivit mer vardaglig.
På 1960-talet introducerade Findus den första djupfrysta fiskgratängen. Det enda man behövde göra var att värma upp den och tillaga i ugn, allt annat var färdigt.
Sedan dess har fiskgratäng blivit en given klassiker bland svenska maträtter. En rätt som brukar vara populär bland alla åldrar, stora som små, vilket gör det till en utmärkt familjemåltid.

Val av fisk
När man lagar fiskgratäng kan man göra det med olika sorters fisk. Vanligast är torsk eller Alaska Pollock.
Jag föredrar Alaska pollock då det är en fisk som fiskas i det vilda och som innehåller väldigt låga nivåer av tungmetaller och andra giftiga ämnen. Dessutom är Alaska pollock billigt att köpa, även om den är MSC-certifierad.

Tips för att lyckas med fiskgratäng
Det finns några saker man kan tänka på för att det ska bli ett bättre resultat. Nedan kan du se mina tips för just detta recept.
- Använd upptinad fisk
- Använd mjölig potatis
- Använd en sprits med stjärnmunstycke när du gör duchessepotatisen
Redskap som jag använt
- Ugnsform i keramik – 35 centimeter
- Kastrull i rostfritt stål
- Spiralvisp
- Måttsats i rostfritt stål
- Sprits i silikon
- Potatisstöt
Råvaror som jag använt
För dig som vill laga världens godaste fiskgratäng är det helt klart råvarorna som är allra viktigast. För en extra lyxig variant kan du använda torsk och sedan toppa med räkor.
Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- MSC-certifierad Alaska Pollock
- Ekologisk potatis (mjölig, ICA, eko)
- Hummerfond (Bong)
- Ekologisk citron
- Färsk dill (eko)
- Mjölk från Wapnö
- Vispgrädde (40%) från Wapnö
- Kravmärkta ägg från Görslövsgården
- Ekologiskt smör från Skånemejerier
- Vetemjöl från Saltåkvarn (eko)
- Finmalet havssalt (Celtic Sea Salt)

Fiskgratäng
Fiskgratäng är en lättlagad rätt som brukar vara uppskattad av hela familjen. Detta recept görs med en citron- och dillsås, men det går även att byta ut den mot en hummersås eller annan valfri sås.
Ingredienser
Fisk
- 600 gram Alaska Pollock (upptinade filéer)
Duchessepotatisen
- 1 kilo mjölig potatis
- 25 gram smör
- 1 dl standardmjölk (3%)
- 1 dl vispgrädde (40%)
- 2 äggulor
- 1 tsk finmalet havssalt
- 1 krm svartpeppar
Citron- och dillsås
- 25 gram smör
- 2 dl vispgrädde (40%)
- 2 dl standardmjölk (3%)
- 3 msk vetemjöl
- 0,5 dl hackad dill
- Zest från en citron + 2 msk citronjuice
- 1 msk hummerfond
- 0,5 tsk havssalt
- 1 krm svartpeppar
Förslag till topping
- 150 gram räkor (skalade)
- Färsk dill
Gör så här
- Börja med att skala potatis. Sätt på en stor kastrull med vatten och koka potatisen tills den är mjuk. Under tiden kan du börja med såsen.
- Smält 25 gram i en kastrull och ta sedan av kastrullen från plattan. Häll i 3 msk vetemjöl under omrörning.
- Tillsätt sedan 2 dl mjölk, 2 dl vispgrädde, 0,5 dl hackad dill, zest från citron och 2 msk citronjuice tillsammans med 1 msk hummerfond, 0,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sätt den på medelhög värme. Rör runt med jämna mellanrum och låt koka upp under omrörning tills såsen får en tjockare konsistens.
- Ställ såsen åt sidan och vänta tills potatisen är klar.
- Starta ugnen och sätt den på 200 grader (över/under värme)
- Häll sedan ut vattnet från potatisen med hjälp av ett durkslag och lägg tillbaka potatisen i den stora kastrullen.
- Mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt 25 gram smör, 1 dl grädde, 1 dl mjölk, 2 äggulor, 1 tsk finmalet havssalt och 1 krm svartpeppar. Rör runt tills allting är blandat.
- Ta fram en ugnsform och placera ut fiskfiléerna i mitten av formen. Fyll sedan en sprits eller spritspåse med potatismosen och spritsa ut längs kanterna på ugnsformen.
- Täck fisken med ett tunt lager potatismos och häll sedan över såsen så att fisken täcks av sås. Sätt in ugnsformen i ugnen och grädda i cirka 30 minuter.
- Toppa gärna med skalade räkor eller hackad dill. Servera och njut av din hemlagade fiskgratäng!
Anteckningar
Se till att fisken är upptinad. Är den fryst så rekommenderar jag att du tar ut den från frysen dagen innan och lägger in den i kylen över natten.
Rekommenderade produkter
Andra recept med fisk & skaldjur
Har du lagat detta recept på hemlagad fiskgratäng? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!