Skip to Content

Fläskfärsbiffar

Fläskfärsbiffar

Fläskfärsbiffar är gott och enkelt att göra hemma. Perfekt om det varit ett extra bra erbjudande på fläskfärs i den lokala mataffären.

På 45 minuter har du goda och saftiga fläskfärsbiffar som är redo att serveras med valfritt tillbehör. Snabbversion på 25 minuter är möjlig (se anteckningar). 

Jag föredrar att hålla det enkelt med kokt potatis, rårörda lingon och gräddsås. Men egentligen är det bara fantastin som sätter gräns för vad man kan servera fläskfärsbiffarna med. 

fläskfärsbiffar

Fläskfärsbiffar

Antal: cirka 15-20 biffar
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 45 minuter

Fläskfärsbiffar är perfekt att göra om man har mycket fläskfärs hemma. Här följer ett simpelt men gott recept som tar cirka 45 minuter.

Detta recept ger cirka 15-20 fläskfärsbiffar och blir till 4-8 portioner beroende på hur många biffar som varje person äter.

Ingredienser

  • 800 gram fläskfärs
  • 1 gul lök 
  • 1 dl ströbröd
  • 2 tsk senap (grov)
  • 2 ägg
  • 1 tsk soja
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Ta fram en bunke och lägg i fläskfärsen. Häll i 1 dl ströbröd och hacka/riv lök och lägg i bunken.
  2. Blanda ihop senap, ägg, bikarbonat, soja, vitpeppar och salt i en liten skål. Mixa runt så att allting är välblandat.
  3. Häll ner blandningen i bunken med färsen och mixa runt med händerna tills allting blandats samman.
  4. Låt vila i 20 minuter för extra smak och saftighet på biffarna.
  5. Forma färsen till biffar i önskad storlek. Se bild för storleken som jag gör på mina fläskfärsbiffar.
  6. Värm upp en stekpanna och stek biffarna på hög värme så att de får en fin yta på båda sidor. Sänk sedan värmen på plattan och stek biffarna tills de är genomstekta. Precis innan de är klara så gillar jag att lägga en liten klick smör på toppen av biffarna.
  7. Ta av biffarna från stekpannan när de är genomstekta. Lägg upp på ett fat eller tallrik och täck med folie. Låt biffarna vila i 10 minuter så blir de extra saftiga och goda.
  8. Servera med valfritt tillbehör (exempelvis kokt potatis, rårörda lingon och gräddsås).

Anteckningar

Vill du lägga till extra kryddor för mer smak på fläskfärsbiffarna så kan jag rekommendera timjan eller rosmarin. Även chili är gott ifall man gillar hetta.

Har du bråttom kan du skippa tiden där färsblandningen ligger och gottar sig i 20 minuter. Då kortas tiden ner för att laga dessa fläskfärsbiffar till cirka 25 minuter.

Steg för steg

Börja med att lägga i fläskfärsen i en bunke. Hacka eller riv löken i mindre bitar och häll i ströbröd. 

fläskfärs med lök och ströbröd

Blanda ihop senap, ägg, bikarbonat, salt och vitpeppar. Rör runt och se till att mixen är välblandad. 

smaksättning fläskfärsbiffar

Blanda ihop allting i bunken med fläskfärsen. Låt vila i 20 minuter innan du steker färsen. 

smaksatt fläskfärs i bunke

Forma färsen till biffar och värm upp en stekpanna. Börja med att steka fläskfärsbiffarna på hög värme så att de får en fin stekyta. Sänk sedan värmen till medelvärme och stek färdigt biffarna. 

fläskfärsbiffar som steks i kolstålspanna

Precis innan de är färdigstekta så gillar jag att lägga på små klickar med smör. Detta gör biffarna extra saftiga. Stek i 1-2 minuter och ta sedan av fläskfärsbiffarna och lägg upp på ett fat eller tallrik. Täck över med folie och låt biffarna vila i 10 minuter. 

fläskfärsbiffar med en klick smör på toppen i en stekpanna

Servera med valfritt tillbehör. För en enkel middag kan jag tipsa om kokt potatis, rårörda lingon och gräddsås. 

fläsfärsbiffar med potatis och lingon


Har ni testat mitt recept på fläskfärsbiffar? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe