Skip to Content

Gräddsås

Gräddsås

Gräddsås är en av våra mest klassiska såser i Sverige. Den görs oftast med grädde, buljong/fond, soja och vetemjöl/maizena.

Gräddsåsen kan även kryddas med olika örter eller vitpeppar. Något annat som blir gott är att tillsätta sky från köttbullar eller biffar för extra mycket smak.

Tips för att lyckas med gräddsås

  • Använd 40% vispgrädde
  • Tillsätt sky från köttbullar eller biffar (ger extra smak)
  • Låt såsen stå och puttra i 20-30 minuter på låg värme. Rör om lite då och då.
Gräddsås med sky från köttbullar
Gräddsås med sky från köttbullar

Redskap som jag använt

  • Kastrull i rostfritt stål
  • Spiralvisp i rostfritt stål
  • Måttsats i rostfritt stål

Råvaror som jag använt

  • Vispgrädde 40% från Wapnö
  • Köttfond från Bong (eko)
  • Tamarisoja från Kung Markatta
  • Maizena
  • Vitpeppar från Spicemaster (eko)

Ursprung & historia

Gräddsås är en svensk sås som traditionellt serveras till köttbullar med rårörda lingor.

gräddsås recept

Gräddsås

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 15 minuter

Gräddsås är en klassiker att servera till svensk husmanskost. Och visst är det något särskilt med en riktigt god gräddsås som är hemlagad!

Detta recept ger cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde (40%)
  • 1 msk köttfond eller kalvfond
  • 1 tsk tamarisoja
  • 2 tsk maizena + 2 tsk kallt vatten
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Häll i 3 dl vispgrädde i en kastrull och sätt på hög värme. Häll samtidigt i 1 msk köttfond och 1 tsk tamarisoja samt 1 krm vitpeppar. Rör runt med visp.
  2. Vispa ihop 2 tsk maizena med 2 tsk kallt vatten i en liten skål. Rör runt så att maizena och vatten har mixats. När såsen börjar bubbla så häller du i mixen och rör runt.
  3. Låt såsen koka upp under omrörning och var försiktig så att gräddsåsen inte kokar över i kastrullen. Sänk plattan till låg värme när det börjar koka och håll sedan koll så att inte såsen kokar över tills den "lugnat sig" med lägre värme.
  4. Nu är din gräddsås färdig och redo att serveras. Vill du göra den ännu godare kan du följa stegen nedan.
  5. Låt såsen puttra på låg värme i cirka 20 minuter. Rör om lite då och då. Jag brukar ha plattan på 2:an.
  6. Lagar du köttbullar eller pannbiffar så kan du tillsätta lite av skyn i gräddsåsen innan servering för extra smak.

Anteckningar

Du kan byta ut tamarisoja mot "vanlig" soja. Tamarisoja är glutenfri och har en fylligare smak. Därför använder jag ofta det istället för annan soja.

Andra såsrecept


Har du testat mitt recept på gräddsås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och berätta vad du tyckte!

Skip to Recipe