Skip to Content

Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

Grönkålssoppa är en av mina favoriter bland soppor, dels för att jag älskar grönkål, men också för att det blir en krämig och smakrik soppa.

Grönkålssoppan är också relativt enkelt att göra och kräver inte alltför många ingredienser. Perfekt om man vill ha något värmande under vinterhalvåret eller laga något som i stort sett lagar sig själv. 

Tips för att lyckas med sin grönkålssoppa

Använd en stavmixer för att mixa soppan slät. Det är enkelt och smidigt istället för att hela över allt i en mixer innan servering. Jag rekommenderar också att man använder en bättre olivolja. 

Det bör vara av klassen extra virgin. Koka gärna äggen innan du börjar med allt, så slipper du tänka på det medans du gör Grönkålssoppan. Annars är det inte något särskilt att tänka på. Vispgrädden gör soppan extra krämig och muskoten ger en trevlig smak. 

Grönkålsoppa recept

Grönkålssoppa

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Total tid: 40 minuter

Grönkålssoppa är ett utmärkt sätt att få i sig alla nyttigheter från grönkål på ett annorlunda och gott vis. En smakrik soppa som passar perfekt när grönkål är i säsong.

Detta recept på Grönkålssoppa ger cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 350 gram grönkål (utan stjälken)
  • 1 liter vatten
  • 3 msk olivolja (extra virgin)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta (mellanstor)
  • 2 buljongtärningar (kyckling)
  • 2 krm muskot (pulver)
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk maizena
  • 4 kokta ägg (till servering)
  • Salt

Gör så här

  1. Dra av bladen från stjälken och skölj grönkålen noga.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs i en stekpanna med olivolja.
  3. Låt det fräsa i någon minut och skär grönkålen i mindre bitar under tiden.
  4. Lägg i grönkålen i stekpannan och fräs i några minuter.
  5. Ta fram en kastrull och häll i grönkålen och löken.
  6. Tillsätt vatten, maizena, buljongtärning och kryddorna.
  7. Rör runt och låt koka i 15-20 minuter
  8. Häll i grädden och mixa soppan med en stavmixer eller i en mixer.
  9. Smaka av med salt och skär de kokta äggen i halvor.
  10. Servera i en djup tallrik med ägghalvorna på toppen.

Kan man använda fryst grönkål till grönkålssoppa?

Personligen föredrar jag att använda färsk grönkål, men om man endast har fryst grönkål eller föredrar detta, så går det också bra.

Tänk bara på att tina den frysta grönkålen först. Annars blir det extra mycket vatten, vilket kommer resultera i en vattnig grönkålssoppa. 

Kan man laga en vegansk grönkålssoppa?

För att göra detta recept till en vegansk grönkålssoppa, uteslut ägghalvorna och byt ut grädden mot havregrädde samt byt ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

Kan man frysa in grönkålssoppa?

Det går bra att frysa in grönkålssoppa. Bäst blir det då att värma upp den i en kastrull på mellanvärme. Om du sparar i kylen så håller grönkålssoppan i cirka ett dygn eller 2 dagar. 

Vad kan man servera till? 

Förutom ägghalvor passar det bra med något gott lantbröd, exempelvis italienskt lantbröd eller annat vitt bröd.

Är grönkålssoppa nyttigt? 

Grönkål är rikt på järn och C-vitamin samt A-vitamin. Det är en nyttig maträtt som passar både som lunch eller middag.  


Har du testat mitt Grönkålssoppa recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

D

Saturday 16th of July 2022

Såg denna, kopia rakt av, även samma motto. https://www.tiniskitchen.com/gronkalssoppa/

Alexander Waltner

Saturday 16th of July 2022

Tack för din kommentar. Det där är min flickvän och hennes matblogg :) Vi lagar mat tillsammans för det mesta, därav att många recept är samma.

Skip to Recipe