Skip to Content

Gubbröra

Gubbröra

Gubbröra är en klassisk röra som vanligtvis serveras i samband med olika högtider i Sverige, exempelvis till julbordet eller vid midsommar.

Traditionellt görs gubbröra med ansjovis, alternativt matjessill eller böckling. Jag föredrar matjessill och det är även det som jag rekommenderar för att göra detta recept.

Tips för att lyckas

  • Förbered gärna din gubbröra i god tid. Den blir oftast godare efter några timmar i kylen.
  • Gör hemgjord majonnäs
  • Finhacka dill, gräslök och rödlök
  • Använd en matjessill eller ansjovis som du gillar

Hur serveras gubbröra?

Gubbröra serveras vanligtvis på kavring, men även knäckebröd är vanligt. En del gillar att äta gubbröran så som den är som ett tillbehör till övrig julmat, midsommarmat, påskmat osv.

Ursprung & Historia

Hur namnet gubbröra uppstod är inte känt, men sedan 1923 finns det iallafall belägg för ordet då rätten omnämndes i en notis i Svenska Dagbladet.

gubbröra recept

Gubbröra

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 30 minuter

Gubbröra är en klassiker vid svenska högtider. En krämig röra med matjessill eller ansjovis Detta recept blir till 4-6 portioner.

Ingredienser

  • 175 gram matjesillfiléer eller ansjovis
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 dl rödlök (finhackad)
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk gräslök (finhackad)
  • 2 msk dill (finhackad)
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 - 1 tsk finmalet havssalt

Gör så här

  1. Börja med att koka äggen tills att de är hårdkokta. Vanligtvis 8-9 minuters koktid. SKölj sedan äggen i kallt vatten och skär dem i mindre bitar.
  2. Finhacka gräslök, dill och rödlök
  3. Skär matjessill eller ansjovis i mindre bitar
  4. Ta fram en skål och blanda samman creme fraiche och majonnäs med övriga ingredienser till en röra. Börja sedan med en halv tesked salt och öka successivt till 1 tsk vid behov.
  5. Förvara din gubbröra i kylskåpet. Låt gärna stå i några timmar innan servering för extra smak.

Anteckningar

För extra smak kan man blanda ner lite av spadet från matjessillen.

Fler recept till svenska högtider


Har du provat detta recept på gubbröra med matjessill? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe