Indisk raita, eller raitasås är en yoghurtbaserad sås från Indien. Det finns mängder av olika sätt att smaksätta raita, men denna variant med gurka och mynta är en riktig klassiker.
Raitasås passar utmärkt till maträtter med lite hetta, exempelvis en indisk gryta med naanbröd, men även till biffar och en köttbit. Det är en mycket fräsch sås som har vissa likheter med grekisk tzatziki.
Traditionellt görs Raita med Dahi, som är en traditionell yoghurt/fermenterad mjölkprodukt från den indiska subkontinenten. Detta är samma indiska yoghurt som används för att göra mango lassi och kadhi pakora.
Du kan göra egen indisk yoghurt hemma om du vill göra en riktigt traditionell Raita. Eller så kan du köpa matlagningsyoghurt, alternativt turkisk yoghurt som jag föredrar att använda. Oavsett vilket så får du en svalkande och god sås!
Ursprung & Historia
Raita är ett tillbehör från Indien, landet som gett oss Yoga. Namnet på rätten är ett ord på Hindi som använts i skrift sedan 1800-talet. Ordet raita är en blandning av två ord: rajika och tiktaka, som betyder svart senap respektive stark/het på sanskrit.

Indisk Raita
Raitasås är en klassisk sås från Indien som har vissa likheter med grekisk tzatziki.
Det finns mängder av varianter på indisk raita, men raitasås med gurka som bas är en av de mest klassiska.
Detta recept ger cirka 4 portioner.
Ingredienser
- 250 gram gurka (cirka en halv gurka)
- 3 dl turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
- 1 dl färska myntablad
- 1 dl färsk koriander (valfritt)
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk socker
- 1/2 tsk salt
- 1 krm cayennepeppar eller chili
Gör så här
- Riv gurka och lägg i en större skål där alla ingredienser får plats.
- Mät upp 1 dl myntablad och finhacka sedan. Gör samma sak med koriander ifall du gillar koriander. Med koriandern kan du ta med lite av stjälken.
- Häll i den finhackade myntan och koriandern i skålen med riven gurka. Tillsätt sedan yoghurt och övriga ingredienser. Blanda runt och smaka av.
- Låt såsen stå kyld i cirka 10-15 minuter och smaka igen innan du eventuellt tillsätter något mer. Raitasåsen smakar nämligen mer efter att den stått en stund.
- Servera såsen kall, exempelvis till någon indisk maträtt eller biffar/köttbit. Raitasås passar utmärkt till heta maträtter.
Anteckningar
Traditionellt görs raita med en rinnigare yoghurt än turkisk yoghurt, men personligen föredrar jag en något fastare konsistens. Tack vare gurkans vattenmängd får även denna raitasås en något tunnare konsistens.
Vill man ha en något sötare sås kan man hälla i 1 hel tesked socker istället för en halv.
Har du testat mitt recept på indisk raitasås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!