Jordgubbssylt

jordgubbssylt

Jordgubbssylt är en klassiker till pannkakor och våfflor, men även som tillbehör till yoghurt och gröt eller som ingrediens i olika tårtor och bakverk.

Att göra egen jordgubbssylt är inte svårt och dessutom slipper man oönskade ingredienser som ofta finns i färdigköpt sylt. 

Allt du behöver är jordgubbar (färska eller frysta), syltsocker och lite färskpressad citronjuice. 

Tips för att lyckas med hemgjord jordgubbssylt

  • Använd färska jordgubbar för extra god smak. Har du frysta jordgubbar så tänk på att tina upp dem innan du börjar. 
  • Koka inte jordgubbssylten för länge och ha inte för hög värme. Sylten ska puttra i cirka 15 minuter på svag värme. 

Jag brukar även ta i fröna från 1 vaniljstång, som jag tycker gör det där lilla extra när man vill göra en riktigt god jordgubbssylt. 

Sylt med jordgubbar

Förvaring

Förvara alltid din jordgubbssylt i en luftät burk som är steriliserad/tvättad innan användning. Jag föredrar glasburkar med silikon som håller tätt mellan lock och burk. Ställ gärna in den i kylen, eller förvara den mörkt och svalt.

Hållbarhet

Hemgjord jordgubbssylt med syltsocker håller länge, även utan extra tillsatt konserveringsmedel. För bästa hållbarhet rekommenderar jag att förvara jordgubssylten i kylen. Om det bildas mögel på sylten så ska den ej ätas. 

Vanliga frågor och svar

Vad kan man äta jordgubbssylt med?

Jordgubbssylt passar utmärkt att äta med pannkakor och våfflor. Det är även gott i gröt och yoghurt. 

Hur mycket kostar det att göra jordgubbssylt?

Totalpriset för att göra sylt med jordgubbar enligt receptet nedan är cirka 50 kronor. 

Kan man göra jordgubbssylt med frysta bär? 

Det går bra att använda frysta bär till jordgubbssylt. Tina upp jordgubbarna innan du börjar och följ sedan receptet nedan. 

jordgubbssylt i burk

Jordgubbssylt (hemgjord)

Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Extra tid: 15 minuter
Total tid: 35 minuter

Jordgubbssylt är både ett klassiskt tillbehör och ett utmärkt sätt att bevara jordgubbar på.

Det är enkelt att göra och enligt mig blir hemgjord sylt på jordgubbar alltid godare än färdigköpt.

Ingredienser

  • 1 kg jordgubbar (färska eller frysta)
  • 4 dl syltsocker
  • 2 msk färsk citronjuice
  • 1 vaniljstång (valfritt)

Gör så här

  1. Rensa och skölj jordgubbarna. Dela sedan dem i halvor.
  2. Ta fram en kastrull och lägg i jordgubbarna tillsammans med syltsocker och citronjuice. Vill du ha i vaniljstång så skröpar du ur fröna och lägger i vaniljen samtidigt som jordgubbarna och sockret.
  3. Värm långsamt och låt puttra på svag värme i cirka en kvart (utan lock).
  4. När jordgubbssylten fått önskad konsistens kan du ta bort kastrullen från den varma plattan och låta svalna i cirka 15 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. För att veta om jordgubbssylten är färdig kan du göra pektinprovet (se anteckningar nedan).
  5. Nu är din hemgjorda jordgubbssylt färdig. Servera direkt eller häll upp i en glasburk med lock. Förvara jordgubbssylten i kylen.

Anteckningar

Pektinprovet: Kyl en tallrik i frysen (cirka 5 minuter). Lägg sedan en matsked sylt på tallriken och ställ in tallriken i frysen i 5 minuter till, alternativt en kvart i kylen. Sylten ska få önskad konsistens om allt gått rätt till.


Har du testat mitt recept på hemgjord jordgubbssylt? Lämna gärna ett betyg eller en skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

3 Comments

  1. Simone
    • Alexander Waltner
  2. Ina Eldh

Lämna en kommentar

Skip to Recipe