Brunkål är en av de mest typiska rätterna på det skånska julbordet. En god och enkel rätt som blir godare ju längre du låter den koka.
Många recept anger att brunkålen ska koka runt 1 timme, men detta är alldeles för lite för den som vill ha smak och konsistens av klassisk skånsk brunkål. Konsistensen ska nämligen vara silkeslen. Även smaken blir djupare ju längre brunkålen tillagas.
Med andra ord, ju mer kärlek du ger till brunkålen, desto bättre blir det. Här följer att klassiskt recept på skånsk brunkål. Det enda tillägget är soja som enligt mig gör rätten ännu godare och smakrik.
Tips för att lyckas
- Ha inte för bråttom. Brunkål är en rätt som kräver tid och tålamod för bästa resultat.
- Använd gärna en mörk sirap.
- Glöm inte att röra runt med jämna mellanrum och se till att det inte kokar torrt.
- Traditionellt används ej soja men jag tycker att det blir godare med soja.
- Ättika är ett viktigt inslag som ger en balans till brunkålen.
Servering och förvaring
- Brunkål kan serveras och ätas varm, ljummen eller kall, men aldrig rykande het.
- Servera på julbordet med prinskorv, julskinka och köttbullar.
- Du kan frysa in brunkål och steka upp vid ett senare tillfälle. Brunkålen håller ett par dagar i kylen. Förvara gärna i en lufttät burk.

Brunkål
Brunkål är en riktig klassiker på det skånska julbordet och för många är det inte en riktig skånsk jul utan brunkål som långkokts under flera timmars tid.
Detta brunkålsrecept ger cirka 8 portioner.
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 1/2 dl sirap
- 2 msk soja
- 1 msk ättika (12%) + 3 msk vatten
- 4 dl köttbuljong
- 30 gram smör
- 2 krm kryddpeppar
- 2 krm vitpeppar
- 1 nypa salt
Gör så här
- Ta bort de två yttersta bladen och skär bort den grova stammen.
- Strimla och grovhacka kålen i bitar som är cirka 2 cm.
- Smält smör i en stor kastrull och bryn kålen tills den får lite färg.
- Blanda i sirap, soja, ättika + vatten, köttbuljong, krydpeppar och vitpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 4 timmar. Rör runt med jämna mellanrum.
- Smaka av och tillsätt 1 nypa salt vid behov.
Anteckningar
Matättika kan du blanda själv om du har 12% ättika hemma. Då tar du 1 del ättika och 3 delar vatten. För detta recept blir det alltså 1 msk ättika och 3 msk vatten.
Du kan göra en snabbversion på brunkål om du har ont om tid. Då kan du koka på medelvärme i 1 timme, men jag rekommenderar att koka i minst 4 timmar, gärna längre.
Har du testat mitt brunkålsrecept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte!
I Nilsson
Tuesday 27th of December 2022
Följde receptet och fick en mycket god brunkål. Lång koktid gör verkligen sitt till.
Peter Bekkhus-Wetterberg
Friday 9th of December 2022
Personligen gör jag alltid kokningen i långpanna i ugnen. Bryner rå strimlad vitkål, och så långbakning i ugnen. Fyller på med buljong eller skinkspad efterhand
Bo Pihl
Tuesday 22nd of November 2022
Vad är 3% matättika? Ättika är 12% (ättiksprit) alt24% Perstorp-ättika.
Alexander Waltner
Tuesday 22nd of November 2022
Hej Bo, tack för din kommentar! Det stod förklarat under "anteckningar" i receptet. Matättika (3%) är alltså ättika som är 12% blandat med 3 delar vatten. I detta fallet 1 msk ättika och 3 msk vatten. Jag har nu ändrat i receptet och anger istället 1 msk ättika + 3 msk vatten för att göra det mer tydligt.