Julköttbullar är en klassiker på det svenska julbordet med smaker av julen, så som kryddpeppar och nejlika. Detta recept kör vi på varje jul och det blir lika goda köttbullar varenda gång.
Inget julbord utan köttbullar
För min del är köttbullarna en av huvudrätterna på julbordet och enligt gammal tradition ska de självklart vara hemgjorda. Personligen föredrar jag att lägga till härliga kryddor som jag förknippar med julen för att göra julköttbullarna lite extra speciella.
Det tar sin lilla tid att rulla köttbullar till julbordet, men det är det värt, för det blir ju så gott!
Fläskfärs, lammfärs, nötfärs eller blandfärs?
Till mina julköttbullar använder jag alltid blandfärs. Detta för att de ska bli extra saftiga tack vare fettet från fläskfärsen. Att enbart använda nötfärs kan resultera i att köttbullarna blir något torra.
Ett annat alternativ är att blanda nötfärs och lammfärs, om man känner för att göra något annorlunda. Då får man lite mer smak från lammfärsen och den där extra saftigheten tack vare en högre fetthalt.
Tips för att lyckas
- Glöm inte ägg och ströbröd.
- Använd bikarbonat enligt receptet för extra saftiga julköttbullar.
- Låt färsblandningen stå och dra sig i minst 30 minuter.
- Blöt fingarna med kallt vatten när du rullar köttbullarna.
- Stek inte för många köttbullar åt gången. Det ska gå att skaka om pannan så att julköttbullarna rullar fram och tillbaka.
- Låt stekpannan bli varm innan du lägger i julköttbullarna
- Snåla inte med smöret och använd ej margarin.

Julköttbullar
Julköttbullar passar perfekt till julbordet och är ett roligare alternativ till klassiska köttbullar. Dessa är numera standard på vårt julbord.
Detta recept ger cirka 50-55 julköttbullar.
Ingredienser
- 1 kg blandfärs eller lammfärs
- 1 gul lök (finhackad)
- 1 dl ströbröd
- 2 ägg
- 2 msk senap (grov skånsk)
- 1 tsk kryddpeppar
- 0,5 tsk nejlika (mald)
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 kryddmått cayennepeppar
- Olivolja till stekning
- Smör till stekning
Gör så här
- Ta fram en stor skål och börja med att finhacka löken. Lägg i blandfärs, lök och ströbröd i skålen.
- Blanda samman senap, ägg, kryddpeppar, nejlika, salt, bikarbonat och cayennepeppar i en liten skål. Häll sedan blandningen över färsen i den stora skålen.
- Mixa runt och låt stå i minst 20-30 minuter. Detta ger extra mycket smak.
- Forma färsen till köttbullar i önskad storlek. Cirka 1 matsked färs per köttbulle är en klassisk storlek.
- Värm upp en stekpanna och låt pannan bli varm innan du lägger på köttbullarna. Stek inte för många åt gången, utan låt det finnas utrymme för att skaka om köttbullarna så att de får en fin och rund form.
- Ta 1 msk olivolja och en klick smör i pannan så att köttbullarna inte bränner fast. Stek på medelhög värme tills du får en fin yta på båda sidor. Sänk sedan värmen något och tillsätt en till klick smör. Skaka om köttbullarna genom att föra stekpannan fram och tillbaka i luften med jämna mellanrum tills de är färdigstekta.
Anteckningar
Det kan vara bra att provsteka 1 köttbulle innan du börjar forma resten av julköttbullarna. Då kan du vara säker på att du är nöjd med kryddningen, eller om du tycker att det behövs något extra.
Tänk på att du ska föra stekpannan fram och tillbaka i luften när du skakar om köttbullarna och att köttbullarna då ska rulla fram och tillbaka i stekpannan.
Rekommenderade produkter
Har du testat mitt recept på julköttbullar? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!