Skip to Content

Kalvfärsbiffar

Kalvfärsbiffar

Kalvfärsbiffar är en klassiker inom svensk husmanskost. Detta recept kan beskrivas som en spännande variant på pannbiffar där parmesanosten bidrar med smak och sälta tillsammans med timjan och senap.

Dessa kalvfärsbiffar blir lika goda dagen efter och går bra att äta både kalla som varma. Vill man göra en större sats går det bra att dubbla receptet. 

Tips för att göra goda kalvfärsbiffar

  • Använd bikarbonat – Detta gör biffarna saftigare utan att påverka smaken
  • Låt färsblandningen stå i cirka 10 minuter innan formning till biffar
  • Ös smör över biffarna under stekning
  • Stek inte för många åt gången, utan stek hellre i omgångar. 

Önskar man mer smak på sina biffar kan man med fördel låta färsblandningen stå och dra sig i 30-60 minuter. Då gottar smakerna ihop sig lite mer och kalvfärsbiffarna får något mer smak. 

kalvfärsbiffar recept

Kalvfärsbiffar

Antal: 15 kalvfärsbiffar
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Total tid: 45 minuter

Kalvfärsbiffar är en variant på pannbiffar som är både saftiga och goda. Biffarna kan serveras till det mesta, men en klassiker är med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon.

Detta recept ger cirka 15 kalvfärsbiffar beroende på hur stora du gör biffarna.

Ingredienser

  • 500 gram kalvfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 40 gram parmesan
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
  • 1 msk senap (grov skånsk)
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 krm svartpeppar (mald)
  • 30 gram smör 
  • Olja till stekning

Gör så här

  1. Börja med att ta fram en stor skål/bunke där allt ska blandas samman. Lägg i färsen tillsammans med ströbröd och parmesanost. Riv löken i mindre bitar och lägg i.
  2. I en separat mindre skål så blandar du samman senap, salt, bikarbonat, svartpeppar, ägg och timjan. Mixa runt och häll över blandningen i skålen med färs.
  3. Mixa runt med händerna och se till att allting är välblandat. Låt stå i 10 minuter och forma sedan biffarna.
  4. Värm upp en stekpanna och tillsätt en lagom mängd olja. Stek biffarna på hög värme så att de får en fin stekyta på båda sidor (max 1 minut på varje sida). Sänk därefter värmen till medel och lägg på rikligt med smör i pannan.
  5. Ös smöret över biffarna samtidigt som de tillagas. Vänd biffarna efter någon minut och ös över smöret igen medans de steks.
  6. När biffarna är färdigstekta, lägg över dem på en tallrik eller fat som du täcker över med folie. Låt biffarna vila i cirka 10 minuter innan servering.
  7. Servera med valfritt tillbehör, exempelvis kokt potatis med gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon.

Anteckningar

För bästa resultat, vänta med att lägga på biffarna tills stekpannan blivit tillräckligt varm. Biffarna ska sedan stekas max 1 minut på vardera sida så att de får en fin yta.

Glöm inte att sänka värmen och skippa inte ösandet av smör, då detta ger saftigare biffar.

Steg för steg

Steg 1

Börja med att ta fram en stor skål/bunke där du lägger i kalvfärsen med ströbröd och parmesanost. 

kalvfärsblandning med parmesan

Steg 2

Ta fram en mindre skål och blanda samman senap, ägg, salt, bikarbonat, timjan och svartpeppar. Mixa runt så att allting är välblandat innan du häller blandningen över färsen. 

marinad till kalvfärsbiffar

Steg 3

Mixa runt färsblandningen så att allting är välblandat. Låt stå i cirka 10 minuter. Forma sedan färsen till kalvfärsbiffar innan stekning. 

färsblandning till kalvfärsbiffar

Steg 4

Värm upp en stekpanna på hög värme och stek biffarna cirka 1 minut på vardera sida, så att de får en fin stekyta.

Sänk sedan värmen till medel och lägg i en generös mängd smör. Ös sedan smöret över biffarna samtidigt som de steks. 

kalvfärsbiffar i stekpanna

Steg 5

Lägg över biffarna på en tallrik eller fat när de är färdiga. Täck med folie och låt dem vila i cirka 10 minuter innan servering. Detta gör att kalvfärsbiffarna blir mer saftiga. 

skål med kalvfärsbiffar under folie

Steg 6

Servera med valfritt tillbehör, exempelvis kokt potatis med inlagd gurka, rårörda lingon och gräddsås. 

kalvfärsbiffar med potatis, sås, smörgåsgurka och lingon

Recept på andra typer av biffar


Har du testat mitt recept på kalvfärsbiffar? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe