Skip to Content

Köttfärssås med Spaghetti

Köttfärssås med Spaghetti

Köttfärssås med spaghetti är en av våra vanligaste vardagsrätter i Sverige. En maträtt som har varierande recept, men där blandfärs, tomat, gul lök och vitlök nästan alltid finns med.

Mitt recept är ganska snarlik den klassiska, med samma ingredienser som grund och därutöver extra smaker som gör köttfärssåsen lite godare och mer uppskattad av både barn och vuxna.

Ursprung & historia

Köttfärssås är en svensk maträtt med inspiration från den italienska maträtten bolognese, som har sitt ursprung i staden Bologna i norra Italien.

I Sverige började köttfärssåsen hitta in i det svenska folkhemmet under 1950-talet efter att det blivit ett vanligare recept att inkludera i kokböcker.

Under den här perioden kom även många migrerande italienare till Sverige, som tog med sig sin matkultur. Från och med 1960-talet har köttfärssås med spaghetti varit en vanlig maträtt i Sverige.

spaghetti bolognese

Tips för att lyckas med köttfärssås

  • Finhacka löken noga (särskilt ifall det är barn som ska äta).
  • Häll i tomatpurén och stek 1-2 minuter med löken och vitlöken.
  • Låt såsen puttra i 15-20 minuter innan du lägger i köttfärsen.
  • Köttfärssåsen ska sjuda under tillagning (ej koka).
  • Smaka av och tillsätt eventuellt extra salt/peppar efter egen preferens.
  • Servera gärna med färsk basilika.
köttfärssås i stekpanna

Redskap som jag använt för detta recept

Råvaror som jag använt för att laga köttfärssås

Nedan kan du se mina exakta ingredienser och vilka märken jag använt. Som alltid så kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.

Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser.

  • Blandfärs (ICA, eko)
  • Linguine (Zeta)
  • Tomatpuré (Kung Markatta)
  • Vitlök (Ica, eko)
  • Gul lök från Bjärhus gårdsbutik (eko/kravmärkt)
  • Körsbärstomater på burk (Kung Markatta)
  • Olivolja, extra virgin (Urtekram)
  • Rödvinsvinäger (Zeta, eko)
  • Köttbuljongtärning (Kung Markatta)
  • Passerade tomater på glasflaska (Kung Markatta)
  • Soja (Lee Kum Kee)
  • Svartpeppar (ICA, eko)
  • Oregano och Basilika (Spicemaster, eko)
köttfärssås recept

Köttfärssås

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Total tid: 55 minuter

Köttfärssås med spaghetti är en evig barnklassiker och en återkommande maträtt i många svenska hushåll.

Mitt recept ger cirka 4-6 portioner beroende på hur mycket varje person äter och vad man har för tillbehör till köttfärssåsen.

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs
  • 2-3 vitlöksklyftor (normalstora)
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl passerade tomater
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 gul lök (medelstor)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk oregano (torkad)
  • 1 msk basilika (torkad)
  • 1 msk soja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongstärning
  • 3 krm svartpeppar (mald)

Gör så här

  1. Finhacka lök
  2. Värm upp en stekpanna/traktörpanna och häll i 2 msk olivolja. Fräs sedan löken på medelhög värme i någon minut och rör runt tills den blir mjuk och genomskinlig.
  3. Sänk till medelvärme och pressa i 2-3 vitlöksklyftor tillsammans med 3 msk tomatpuré. Stek i 1-2 minuter och rör runt med jämna mellanrum.
  4. Häll i 3 dl passerade tomater tillsammans med 1 burk körsbärstomater.
  5. Tillsätt 1 msk oregano, 1 msk basilika, 1 msk soja, 1 msk rödvinsvinäger, 3 krm svartpeppar och 1 köttbuljongstärning samt en halv deciliter vatten.
  6. Rör runt och låt såsen puttra i cirka 15 minuter på medelvärme. Den ska ej koka, utan snarare puttra/sjuda.
  7. Efter cirka 15 minuter lägger du i 500 gram blandfärs. Häll i en halv deciliter vatten. Låt sedan sjuda i cirka 30 minuter och rör runt med jämna mellanrum.
  8. Koka valfri spaghetti/linguine efter anvisning på förpackningen och tajma in så att pastan blir färdig samtidigt som köttfärssåsen.
  9. Servera som den är eller med ketchup och färsk basilika.

Anteckningar

För extra smak kan köttfärsen brynas innan den läggs i köttfärssåsen, men det är inte nödvändigt för att det ska bli gott. Men det är ett extra steg man kan göra ifall man vill få lite mer smak på köttet. Oavsett vilket man väljer så blir det en god och smakrik köttfärssås.

Jag använder en traktörpanna i gjutgjärn och tillagar därmed allt i samma stekpanna. Det blir mindre disk och lättare att hålla reda på.


Har du testat mitt recept på Köttfärssås och Spaghetti? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Lena Limer

Sunday 24th of September 2023

Jag adderar riven morot, palsternacka, färska tomater lite balsamvinägertimha och chilifrukter och får puttra i 1 - 1 1/2 timme.

Skip to Recipe