Kyckling röd curry är en god och smakrik maträtt från Thailand med kokosmjölk, kyckling och röd currypaste som huvudingredienser.
I mitt recept har jag även i bambuskott, thai eggplant och gröna bönor. En del recept har i kabochapumpa istället för thailändsk eggplant och vissa har endast i bambuskott och gröna bönor.
På thailändska heter rätten Gaeng Phed Gai, även stavat Kaeng Phed Gai. Översatt till svenska blir något i stil med het kyckling röd curry.

Tips för att laga en god kyckling röd curry
- Handla thailändska ingredienser i en asiatisk livsmedelsaffär.
- Köp en röd currypaste från Thailand.
- Använd gärna kycklinglårfile.
- Ha i palmsocker istället för vanligt socker.
- Använd färska kaffirlimeblad om möjligt.
- Låt det sjuda under tillagning, ej koka.
- Använd thaibasilika (ej vanlig).
Redskap som jag använt för att göra detta recept

Kyckling röd curry
Kyckling röd curry är en smakrik rätt från Thailand där kyckling, kokosmjölk och röd currypaste är huvudingredienser.
Detta recept ger cirka 4-6 portioner.
Ingredienser
- 800 gram kycklinglårfile
- 4 msk röd currypaste
- 6 dl kokosmjölk
- 2-3 msk palmsocker
- 5 kaffir lime blad
- 3 msk fisksås
- 100 gram yardlong beans eller haricot verts
- 200 gram thai eggplant (kan uteslutas)
- 1 burk bambuskott (cirka 200 gram)
- 30 blad thaibasilika
- 1 röd chili
Tillbehör
- Thailändskt jasminris
Gör så här
- Skär kyckligen i bitar.
- Värm upp hälften av kokosmjölken i en wokpanna eller gryta på medelhög värme.
- Lägg i röd currypaste och rör runt. Låt sjuda tills det blir lite tjockare konsistens. Lägg sedan i kycklingen och låt sjuda i 5 minuter.
- Under tiden kan du skära thai eggplant i klyftor eller mindre bitar. Klipp också yardlong beans i bitar som är cirka 2-3 cm långa.
- Häll i resten av kokosmjölken och sänk till medelvärme. Skölj av bambuskotten och lägg sedan dem i grytan. Blanda i kaffirlimeblad, palmsocker, fisksås, gröna bönor och thai eggplant.
- Låt sjuda i 10-15 minuter tills kycklingen är klar. Börja samtidigt med att koka jasminris.
- Blanda i cirka 30 blad av thaibasilika och rör runt.
- Servera med ris och garnera gärna med röd chili på toppen.
Anteckningar
Du kan utesluta thai eggplant om du vill eller byta ut det mot Kabochapumpa eller endast ha med gröna bönor i din kyckling röd curry.
Använd gärna färska kaffirlimeblad om du får tag på det. Annars går det bra med torkade. Se bara till att ta bort dem innan servering eller gör middagssällskapet medvetna om att dessa inte är så goda att äta.
Tänk på att laga thailändskt jasminris i god tid så att det är färdigt samtidigt som curryn.
Rekommenderade produkter
Andra maträtter från Thailand
Har du smakat mitt recept på kyckling röd curry? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar och säg vad du tyckte!