Skip to Content

Kycklinggryta med svamp och paprika

Kycklinggryta med svamp och paprika

Kycklinggryta är en lättlagad maträtt som kan varieras efter önskemål. I mitt recept använder jag champinjoner, röd paprika och bacon som alla bidrar till den härliga smaken tillsammans med färsk citron, rödvinsvinäger m.m. 

Grädde och creme fraiche gör att det blir till en krämig kycklinggryta och kycklinglårfilé passar utmärkt att tillaga i gryta för en saftig konsistens.

Servera gärna din kycklinggryta med ris eller svenskt havreris, som suger åt sig den goda såsen. 

Tips för att laga en god kycklinggryta

Följ dessa tips för en mustig och supergod kycklinggryta.

  • Använd kycklinglårfilé istället för bröstfilé.
  • Låt inte kycklingen vara i för länge.
  • Se till att det sjudar och inte kokar.
  • Använd köttfond istället för kycklingfond.
  • Undvik att använda grädde och creme fraiche med låg fetthalt.

Redskap som jag använt för detta recept

Krämig Kycklinggryta

Krämig Kycklinggryta

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 40 minuter

Detta recept blir till en krämig kycklinggryta med en fräsch och lätt smak som passar många olika smaklökar.

Servera din kycklinggryta med ris eller svenskt havreris.

Ingredienser

  • 4 kycklinglårfiléer (1 per person)
  • 1 paket bacon (120 gram)
  • 150 gram champinjoner
  • 150 gram röd spetspaprika
  • 1 gul lök
  • 2 msk köttfond
  • 2 msk citronjuice (färskpressad)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 deciliter grädde (Fetthalt 40%)
  • 2 deciliter creme fraiche (Fetthalt 32%)
  • 2-3 lagerblad
  • 2 krm vitpeppar
  • Olivolja till stekning
  • 2 tsk maizena

Gör så här

  1. Finhacka löken och fräs lite lätt i olivolja på medelvärme tills den blir genomskinlig.
  2. Tillsätt 1 msk tomatpuré och rör runt med löken. Stek i cirka 1 minut.
  3. Häll i 3 dl grädde tillsammans med 1 msk soja, 1 msk rödvinsvinäger, 2 msk citronjuice och 2 msk köttfond.
  4. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Rensa och skölj svampen. Skär sedan svampen i bitar och lägg i grytan tillsammans med paprikan.
  5. Häll i 2 dl creme fraiche och lägg i 2-3 lagerblad och 2 kryddmått vitpeppar. Klipp/skär bacon i mindre bitar och lägg i grytan. Rör runt.
  6. Lägg i kycklinglårfiléerna och låt sedan sjuda under lock i cirka 30 minuter. Efter halva tiden (15 minuter) kan du vända på kycklinglårfiléerna och ösa lite av såsen på dem.
  7. Börja med att koka ris strax efter att du lagt i kycklingen så att riset är färdigt samtidigt som din kycklinggryta.
  8. När det gått cirka 25 minuter kan du blanda 2 tsk maizena med en skvätt vatten i en liten skål. Rör runt med en sked tills maizenan löst upp sig. Häll sedan i grytan för att få en något tjockare konsistens på såsen.
  9. Skär i kycklingen efter 30 minuter och säkerställ att den är tillräckligt tillagad. Servera i en skål med ris. Garnera gärna med något grönt på toppen, exempelvis färsk persilja.

Anteckningar

Jag använder en traktörpanna i gjutgärn för att göra denna krämiga kycklinggryta. Du kan givetvis använda en gjutjärnsgryta eller annat grytkärl också.

För att få ut 2 msk färskpressad citronjuice krävs cirka 1 hel citron.

Tänk på att såsen ska sjuda under lock när kycklingen tillagas. Det ska alltså inte koka. Om det skulle koka för länge så kan kycklinglårfilén bli torr.

 Andra varianter på kycklinggryta

  • Kyckling röd curry 
  • Indisk kycklinggryta

Recept på andra rätter med kyckling


Har du smakat min kycklinggryta? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe