Långkål

Långkål

Långkål är en riktig klassiker på julbordet i Halland, men även i vissa delar av Småland, nordvästra Skåne och på Jylland i Danmark.

Vanligtvis äts långkål som ett tillbehör till julskinka och korv, men det är även gott att äta till andra rätter på julbordet. Namnet kommer ifrån att grönkålen kokas länge. 

Grönkålen kokas och smörsteks sedan innan den får puttra ihop med grädde, vitpeppar och sirap. Detta är en gammaldags maträtt med lång tradition, där många familjer har ett eget recept.

Här följer ett traditionellt recept på långkål från Halland som är enkelt att göra hemma med god smak som passar perfekt till julbordet. 

Tips för att lyckas 

  • Använd en större kastrull.
  • Ta bort grönkålsbladen från stjälken. 
  • Smaka av innan du tillsätter extra salt.
  • Stek gärna grönkålen någon minut innan du tillsätter grädde, vitpeppar och sirap. 
Långkål

Långkål

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 35 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 50 minuter

Långkål eller halländsk grönkål är en klassisk rätt på julbordet. Här följer ett enkelt recept som ger cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 400 gram grönkål (färsk utan stam)
  • 5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk sirap
  • 2 kryddmått vitpeppar
  • 1 nypa flingsalt 

Gör så här

  1. Skölj grönkålen och ta bort stammen. Hacka grönkålen grovt.
  2. Häll i 5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong i en kastrull. Lägg i grönkålen och koka under lock i cirka 30 minuter. Rör runt med jämna mellanrum.
  3. Sätt grönkålen åt sidan och låt den svalna. Ta sedan fram en stekpanna och lägg i 50 gram smör som du värmer upp medans du klämmer ut överskottsvattnet från grönkålen.
  4. Stek grönkålen i 2-3 minuter innan du blandar i grädde, sirap och vitpeppar. Låt puttra några minuter.
  5. Smaka av och tillsätt 1 nypa flingsalt vid behov. Skinkspad kan vara väldigt salt och likaså buljongen kan ge tillräckligt med sälta till din långkål.

Anteckningar

För extra smak rekommenderar jag att använda skinkspad ifall du ändå ska laga julskinka. Det går även bra att använda köttbuljong eller grönsaksbuljong.


Har du testat att laga detta recept på långkål? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe