Mjuk Pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka är en blandning av det bästa från två världar, en sockerkaka med smak av pepparkakor. Ett trevligt och gott alternativ i samband med julen. Många serverar mjuk pepparkaka med en klick vispad grädde och rårörda lingon

För detta recept behöver du en sockerkaksform eller brödform samt en elvisp och två skålar/bunkar för att blanda ingredienserna i. 

Tips för att lyckas med mjuk pepparkaka

  • Använd rumstemperade ägg.
  • Grekisk eller turkisk yoghurt gör din mjuka pepparkaka saftigare.
  • Använd riktigt smör (ej margarin). 
  • Vispa inte för mycket. Smeten ska vara pösig, men inte mer. 
  • Använd inte elvisp efter att du siktat ner mjöl och bakpulver. 
  • Var noga med att bröda formen med smör och ströbröd (annars kan den fastna). 
  • Öppna inte ugnsluckan för tidigt. Vänta minst 30 minuter (annars kan det bli att kakan inte reser på sig).
  • Låt kakan svalna 10-15 minuter i sin form innan du vänder på formen.

Och det allra viktigaste för att kunna göra en mjuk pepparkaka som smakar mycket är att använda bra kryddor. Dessutom ska man inte snåla på dem, en riktig pepparkakskrydda innehåller en generös mängd kryddor. 

Mitt recept nedan är anpassat för en form och smet som rymmer en sockerkaksform på 1,5 liter.  

Mjuk pepparkaka

Mjuk Pepparkaka

Antal: 1 mjuk pepparkaka
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Total tid: 55 minuter

Mjuk pepparkaka är mer eller mindre en sockerkaka med smak av pepparkaka. En klassiker i samband med julen och ett kul alternativ till hårda pepparkakor.

Detta recept utgår ifrån en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.

Ingredienser

  • 200 gram smör (ej margarin)
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 1,5 dl grekisk/turkisk yoghurt
  • 1,5 msk kanel (mald)
  • 1 msk ingefära (mald)
  • 1 msk kardemumma (mald)
  • 2 tsk nejlika (mald)
  • 2 krm kryddpeppar (mald)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
  3. Bröda och smöra en sockerkaksform.
  4. Vispa ihop 3 ägg och 3,5 dl socker i en skål/bunke tills du fått en pösig smet.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Rör runt med en sked så att mjölet och bakpulvret blandas.
  6. Sikta ner blandningen i skålen med smeten. Börja med hälften och rör runt med en ballongvisp. Försök att blanda med ballongvispen så att det kommer in luft i smeten.
  7. Tillsätt smöret och sikta sedan ner resten av mjölet och bakpulvret. Blanda med ballongvispen igen och försök att få in luft i smeten när du rör runt.
  8. Häll i kryddorna och yoghurten. Rör runt med ballongvispen tills allt är blandat. Rör inte runt mer än nödvändigt och tänk på att få in luft i smeten när du rör runt.
  9. Nu är det dags att fylla sockerkaksformen med smeten. Grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader. Det tar cirka 40-50 minuter för den mjuka pepparkakan att bli klar beroende på vilken ugn man använder.
  10. Öppna inte ugnsluckan innan det gått 30 minuter. Annars kan det bli att kakan inte reser på sig.
  11. Ta ut kakan efter 40 minuter och stick i en gaffel eller tandpetare för att se om det fastnar smet. Ifall det fastnar smet så kan du grädda den i ugnen i 5-10 minuter till.
  12. Kolla igen efter 5-10 minuter och ta ut kakan. Du vill inte ha i den för länge i ugnen då kakan blir torr ifall den gräddas för länge.
  13. Låt din mjuka pepparkaka svalna i 10 minuter innan du vänder på den med hjälp av en tallrik.
  14. Servera som den är eller tillsammans med en klick vispgrädde och rårörda lingon.

Anteckningar

Ifall du vill ha den extra saftig kan du ta ut kakan när det endast fastnar lite grann på gaffeln/tandpetaren. Detta är någon gång mellan 40-45 minuter i de flesta ugnar.

Recept på andra kakor


Har du smakat mitt recept på mjuk pepparkaka? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe