Morotspuré är ett utmärkt tillbehör som kan serveras vid sidan om eller som alternativ till potatismos. Det har en mild smak med sötma som passar perfekt till en köttbit med eller utan sås.
Jag gillar verkligen olika typer av puréer och mos, särskilt till en god köttbit eller fisk. Smakerna gifter sig bra och det är lätt att äta.
Just morotspuré kan vara ett bra sätt för att få barnen att äta mer morötter. För morötter är ju inte bara goda, utan det är väldigt nyttigt också.
Tips för att lyckas med morotspuré
Att göra morotspuré är väldigt enkelt och det är svårt att misslyckas sålänge du äger en stavmixer.
Det allra viktigaste för att göra en god puré på morötter som smakar utöver det vanliga är att använda bra råvaror, vilket är nyckeln till matlagning enligt italienarna.
- Använd goda morötter och bra råvaror
- Mixa med en stavmixer
- Fräs tomatpurén med löken för ökad sötma och smak

Redskap som jag använt
Just för det här receptet kan jag varmt rekommendera den sladdlösa stavmixer som jag använder från Kitchenaid samt en ånginsats i rostfritt stål som man sätter i kastrullen för att ånga grönsaker.
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- Ekologiska morötter från Strövelstorp
- Ekologiskt smör från Skånemejerier
- Vispgrädde från Wapnö (40%)
- Vitvinsvinäger från Zeta (eko)
- Honung från Kullabygden
- Tomatpuré (Kung Markatta)
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Lök (ICA, eko)
- Paprikapulver och svartpeppar (Santa Maria, eko)

Morotspuré
Morotspuré är ett gott tillbehör som passar till lite allt möjligt, antingen på egen hand eller som alternativ till potatismos.
Detta recept ger cirka 4 portioner och passar utmärkt till en god köttbit.
Ingredienser
- 500 gram morötter
- 1 gul lök (medelstor)
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk honung
- 1 tsk paprika (mald)
- 1 msk grädde (40%)
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar (mald)
- 25 gram smör
Gör så här
- Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Ånga sedan morötterna eller koka i en kastrull i cirka 15 minuter. Under tiden börjar du med löken.
- Finacka löken. Sätt på en kastrull på medelhög värme och lägg i 25 gram smör. Fräs sedan löken i 1-2 minuter tills den blir mjukare.
- Häll i 1 msk tomatpuré och sänk värmen på plattan till medelvärme. Rör runt med en sked så att tomatpurén blandas med löken och steks jämt i cirka 1 minut.
- Ta av kastrullen från plattan och häll i morötterna (utan vatten). Blanda sedan ner 1 tsk vitvinsvinäger, 1 msk grädde, 1 tsk honung och 1 krm salt och peppar.
- Mixa med stavmixer och rör runt. Sätt kastrullen på plattan igen på medelvärme så att morotspurén kan serveras varm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer grädde om du vill ha en ännu krämigare konsistens.
Rekommenderade produkter
Fler recept på mos och puréer
Har du testat mitt recept på morotspuré? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!