Skip to Content

Caprese

Caprese

Caprese är en italiensk sallad som är enkel och snabb att göra med få ingredienser. För att göra denna berömda antipasto behöver du buffelmozzarella, tomater, basilika och olivolja.

Tips för att lyckas

För att lyckas med caprese är det extra viktigt att välja så bra och färska råvaror som möjligt. Italienska maträtter har överlag få ingredienser, men desto större fokus på just råvarorna.

Köp en god buffelmozzarella och var noga med att välja kvisttomater med god smak. Jag har turen att bo nära Vikentomater, som odlar fantastiska tomater som smakar lika mycket som nere på kontinenten.

För basilika så kan du med fördel odla egen basilika hemma och sedan välja ut bladen som ser allra bäst ut när du gör caprese. Jag föredrar storbladig Basilika ’Genovese’.

Ursprung & Historia

Caprese är döpt efter ön Capri i södra Italien, vilket är också är platsen där insalata caprese sägs ha sitt ursprung. Det sägs att denna rätt skapades som en hyllning till den italienska flaggan efter första världskriget.

Första gången som caprese nämns i skrift går tillbaka till 1920-talet och en meny på lyxhotellet Hotel Quisiana på Capri. Det var dock inte förrän på 1950-talet som caprese fick sitt genombrott.

Detta efter att egyptiska Kung Farouk bad sin kock om ett lätt eftermiddagsmål, varpå han serverades en capresesmörgås. Därefter blev caprese allt mer populärt i samband med att turister åt denna berömda antipasto.

Kung Farouk som var i exil på Capri när han blev serverad en capresesmörgås.
Caprese

Caprese

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Caprese är en italiensk sallad med tomat, buffelmozzarella och basilika som är oerhört enkel och snabb att göra.

Ingredienser

  • 250 gram buffelmozzarella (avrunnen vikt)
  • 4-5 stora kvisttomater
  • 20-30 blad färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa flingsalt
  • Nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skiva tomater och buffelmozzarella i jämna skivor. Lägg sedan upp varannan skiva mozarella och varannan skiva tomat.
  2. Ta 20-30 basilikablad och lägg ut mellan mozarellaskivorna och tomatskivorna.
  3. Ringla över 2 msk olivolja och strö sedan ut 1 nypa salt jämt fördelat.

Har du testat detta recept på caprese sallad? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe