Pad Krapow är en smakrik maträtt från Thailand med helig basilika, chili och fläskfärs eller kyckling. Denna maträtt kan ätas både som frukost, lunch och middag.
I Thailand är Pad Krapow särskilt populär att äta till lunch. Rätten kan göras på olika vis, men allra vanligast är med fläskfärs (Pad Kraow Moo) eller kyckling (Pad Krapow Gai). Även nötfärs kan användas.
Stavningen på rätten kan skilja något och även Pad Krapao och Phat kaphrao förekommer som alternativ till Pad Krapow. Om man översätter rättens namn till svenska så blir det något i stil med wokad helig basilika.
Tips för att laga en god Pad Krapao
Vill du laga en Pad Krapao som smakar precis som i Thailand så behöver du använda rätt råvaror. Med största sannolikhet behöver du bege dig till närmsta asiatiska livsmedelsbutik.
- Använd helig basilika, inte thaibasilika eller vanlig basilika. Finns att köpa färskt i asiatiska livsmedelsbutiker.
- Använd thailändsk chili (Bird’s Eye chili) för att få den rätta hettan.
Tänk på att Pad Krapao är en kryddstark rätt. Anpassa därför mängden chili efter din egen tålighet. I Thailand är toleransen för stark mat generellt mycket högre än i Sverige.

Thailändsk birds eye chili
Redskap som jag använt för att laga min Pad Krapow

Pad Krapow
Pad Krapow är en stapelrätt i Thailand med helig basilika. Detta recept görs med fläskfärs och då kallas rätten för Pad Krapow Moo.
Ingredienser
- 500 gram fläskfärs
- 1 stort knippe helig basilika
- 3-4 vitlöksklyftor
- 2-3 stycken yardlong beans
- 1-4 chilifrukter
- 6 msk oystersås
- 6 tsk ljus soja
- 3 tsk mörk soja
- 3 tsk socker
- 0,5 dl vatten
- 4 portioner thailändskt jasminris
- 3-4 ägg (1 ägg per portion)
Gör så här
- Börja med att steka ägg. Räkna med 1 ägg per person. När äggen är färdigstekta lägger du dem på en tallrik som du täcker över.
- Sätt på en kastrull med thailändskt jasminris.
- Finhacka vitlök och chili. Stek i varm olja i cirka 30 sekunder.
- Lägg i fläskfärsen och blanda runt med vitlöken och chilin. Stek tills fläskfärsen börjar få färg. Klipp yardlong beans i mindre bitar och lägg i stekpannan tillsammans med oystersås, socker och soja. Stek tills det börjar bli torrt och häll sedan i 0,5 dl vatten.
- Stäng av värmen på plattan och blanda i bladen från 1 stort knippe helig basilika. Rör runt i stekpannan så att allting blandas samman och servera direkt med kokt jasminris och ett stekt ägg på toppen.
Anteckningar
Är man känslig för stark mat bör man välja vanlig röd chili från mataffären. Vill man dock ha den autentiska hettan som rätten har i Thailand är det thailändsk bird's eye chili som gäller.
Du kan också byta ut fläskfärs mot kycklingfärs eller nötfärs. Kycklingfile i bitar är ett annat alternativ för att laga Pad krapao gai.
Rekommenderade produkter
Andra rätter från Thailand
Har du följt mitt recept på Pad Krapao? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte!
Henrik
Monday 21st of August 2023
Hej vad är det för skillnad på thaibasilika & helig basilika i smak?
Med vänlig hälsning, Henrik
Alexander Waltner
Wednesday 23rd of August 2023
De skiljer sig i smaken. Thaibasilika har en söt anisliknande smak och helig basilika har en mer pepprig smak med inslag av nejlika.