Pankopanerad torsk är en variant på panerad torsk som görs med pankoströbröd. Panko släpper ifrån sig mer fett efter tillagning och ger en mer spröd och frasig yta jämfört med vanligt ströbröd.
Mitt recept på pankopanerad torsk är väldigt enkelt att göra och det går även snabbt med både förberedelse och tillagning inom cirka 20-25 minuter.
Det är också en neutral maträtt som brukar vara omtyckt av både barn och vuxna.
Servering
Servera med valfritt tillbehör, kokt potatis eller potatismos är en klassiker som alltid går hem med fisk.
Vill man hålla det simpelt räcker det med citronklyftor att pressa över och kokta ärtor/broccoli vid sidan om.
Såser som passar till kan vara remouladsås, hollandaisesås, chermoula, citronsås eller dillsås.
Tips för att lyckas med Pankopanerad torsk
- Använd en generös mängd smör när du steker (ej margarin).
- Använd skålar där fisken enkelt får plats att doppas i mjöl, ägg och panko.
- Salta och peppra torsken innan panering.
- Stek den pankopanerade torsken 3-4 minuter på varje sida totalt.
- Ös gärna lite smör över torsken under stekning i stekpannan.
- Värm upp stekpannan innan du häller i smör och lägger i fisken.
- Lyxa till det med torskrygg.
Redskap som jag använt för att göra detta recept
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se mina exakta ingredienser och vilka märken jag använt. Som alltid så kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- MSC-märkt torskrygg från Favorit (KRAV).
- Panko från ICA.
- Ekologiskt ägg från Görslövsgården.
- Vetemjöl från Saltåkvarn (eko).

Pankopanerad torsk
Pankopanerad torskrygg/torskfilé går både enkelt och snabbt att göra.
Servera med valfritt tillbehör, exempelvis potatismos eller kokt potatis med ärtor eller broccoli. En passande sås kan vara dillsås eller hollandaisesås.
Ingredienser
- 4 Torskfiléer eller torskrygg (Cirka 120-140 gram styck)
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 dl pankoströbröd
- Salt & peppar
- 50 gram smör till stekning
Gör så här
- Börja med att knäcka ett ägg i en skål. Vispa sedan upp ägget med visp eller gaffel.
- I en separat skål häller du i 0,5 dl vetemjöl.
- I en tredje skål häller du i 2 dl pankoströbröd.
- Ta fram torsken ur förpackning. Skär den i tunnare bitar ifall du föredrar det. Annar kan de vara som de är sålänge bitarna är någorlunda jämnstora. Salta och peppra torsken efter egen preferens.
- Börja med att doppa torsken i mjölet, sedan doppar du i ägg och slutligen doppar du torsken i pankoströbrödet och ser till att det täcker hela filén.
- Gör om tills alla bitar är doppade och panerade efter anvisningen ovan.
- Värm upp en stekpanna och lägg i en generös klick smör (cirka 50 gram).
- Stek din pankopanerade torsk på medelhög värme, några minuter på varje sida. Ös gärna lite smör över under stekningen.
Anteckningar
Skulle du mot förmodan behöva mer panering är det bara att lägga till ett extra ägg, panko och vetemjöl allt eftersom. Det är bättre att börja med en mindre mängd för att inte slösa.
Jag brukar ta ungefär 1 lagom stor nypa salt på varje sida och filé. Därefter tar jag och maler svartpeppar över torsken med pepparkvarn.
Jag steker min pankopanerade torsk i ungefär 1 - 2 minuter innan jag vänder. Sedan gör jag så 2-4 gånger. På 8-10 minuter bör de vara färdigstekta ifall din stekpanna var varm och du stekt på medelhög värme.
Rekommenderade produkter
Har du lagat mitt recept på Pankopanerad torsk? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!