Pastitsio

pastitsio recept

Pastitsio är en av de mest klassiska maträtterna från det grekiska köket. Rätten serveras ofta vid familjeträffar eller större tillställningar.

Namnet kommer ifrån italienskans pasticcio, som kan översättas till gratäng eller paj. Pastitsio är en matig och god rätt som inte kräver massor av dyra ingredienser.

Detta är ett klassiskt recept från Grekland som jag lärt mig på plats, men som alltid med grekisk mat så finns det mängder av olika recept med variationer mellan familjer och olika delar av Grekland.

Pastitsio

pastitsio recept

Pastitsio

Antal: 8 portioner
Förberedelse: 40 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Total tid: 1 timme 20 minuter

Pastitsio är Greklands motsvarighet till makaronilåda eller lasagne. En klassiker som många greker har som favorit.

Detta recept ger 8 portioner och kräver en större ugnsform, alternativt två mindre ugnsformar.

Receptet är uppdelat i olika delar, ett för köttfärsen, ett för pastan, ett för bechamelsåsen och en del med instruktioner hur allt sätts samman.

Ingredienser

Köttfärsen

  • 750 gram nötfärs
  • 400 gram hela tomater (konserverade)
  • 2 gula lökar
  • 100 ml rött vin
  • 4 msk olivolja (extra jungfru)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 krm salt & peppar
  • 2 köttbuljongstärningar

Pastan

  • 300 gram bucatini
  • 2 ägg
  • 200 gram fetaost
  • 1/2 knippe persilja
  • 1 msk timjan
  • 30 ml olivolja (extra jungfru)

Bechamelsåsen

  • 100 gram smör
  • 100 gram mjöl
  • 3 äggulor
  • 100 gram pecorinoost eller Kefalotiri
  • 1 liter mjölk
  • 1 krm muskot

Gör så här

Köttfärsen

  1. Börja med att hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna. Sautera löken i några minuter. Lägg i finhackad vitlök, tomatpuré och 1 tsk kanel. Stek i 2-3 minuter.
  2. Bryn köttfärsen i några minuter. Tillsätt 2 msk olivolja och 100 ml rött vin samt tomater, buljongtärningar, lagerblad och övriga kryddor (timjan, persilja, salt, peppar).
  3. Rör runt och sänk värmen något. Sätt samtidigt på ugnen på 175 grader och låt köttfärsåsen puttra i 15-20 minuter.
  4. Ta bort lagerbladen

Bechamelsåsen

  1. Smölt smöret på låg värme och blanda sedan i mjölet. Vispa runt och tillsätt mjölk i mindre mängder samtidigt som du rör runt.
  2. Din bechamelsås ska få en krämig konsistens utan att det blir klumpar. Rör runt med jämna mellanrum så att bechamelsåsen inte bränns i botten.
  3. Ta bort bechamelsåsen från plattan när den fått rätt konsistens och tillsätt salt, peppar, muskot och 100 gram pecorino. Blanda runt och lägg i 3 äggulor och rör runt igen tills allting är blandat.

Pastan

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i pastan så att den blir klar samtidigt som köttfärsen. Tänk också på att koka pastan cirka 2 minuter mindre än vad som är angivet på förpackningen.
  2. Pastan ska vara al dente, vilket är viktigt så att pastan ej blir överkokt i ugnen. Dränera pastavattnet och häll på en skvätt olivolja.

Sammansättning - Tillagning i ugn

  1. Smörj en ugnsform med smör eller olivolja. Börja med att breda ut ett pastalager på botten. Häll över fetaost, timjan, persilja och 2 ägg.
  2. Gör sedan ett lager med köttfärs och ett lager ovanpå med bechamelsås. Gör ett till lager med pasta och avsluta med ett lager
  3. köttfärs med bechamelsås blandat. Toppa med 50 gram riven pecorino.
  4. Sätt in formen i ugnen och låt grädda i cirka 40 minuter tills din pastitsio får en gyllene färg.
  5. Tänk på att tillagningstid kan variera något från ugn till ugn. Jag rekommenderar att ha lite extra koll efter 30 minuter.

Fler recept från Grekland


Har du testat mitt Pastitsio recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe