Skip to Content

Pepparsås

Pepparsås

Pepparsås är en av mina favoritsåser då den har väldigt mycket smak. I mitt recept använder jag tre sorters pepparkorn – grön, svart och rosé.

Det går bra att använda endast en sort, men allra trevligast smakar tycker jag att det blir av en blandning. Pepparsåsen är både enkel att laga och går snabbt att få färdig.

Ursprung

Pepparsås har sitt ursprung i det franska köket, men har med tiden blivit en populär sås även i Sverige.

I Frankrike är det framförallt användandet av hela pepparkorn, grädde och schalottenlök samt smör och cognac som karaktäriserar alla franska pepparsåsrecept.

Vilka rätter passar pepparsås till?

Pepparsås passar väldigt bra till stek och oxfile samt andra typer av kött så som lamm och kyckling. Även stekt tonfisk och lax kan serveras med denna smakrika sås. Potatis är ett tillbehör som lämpar sig väl med pepparsåsen.

fransk pepparsås

Tips för att laga en god pepparsås

  • Använd hela pepparkorn och krossa dem i en mortel
  • Använd en creme fraiche som tåler att kokas
  • Ha i cognac (alkoholen avdunstar, men smaken blir kvar)

Redskap som jag använt för detta recept

pepparsås recept

Pepparsås

Antal: 6-8 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

Pepparsås är en smakrik sås som passar särskilt bra till en god köttbit eller kyckling som stekts i smör eller grillats på kolgrill.

Ingredienser

  • 2 tsk svartpeppar (hela korn)
  • 2 tsk grönpeppar (hela korn)
  • 2 tsk rosepeppar (hela korn)
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk tomatpure
  • 1 msk köttfond
  • 1 msk japansk soja
  • 2-3 msk cognac
  • 10 gram smör
  • 1 tsk maizena

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlökarna
  2. Smält 10 gram smör i en kastrull på medelvärme och fräs sedan löken i någon minut.
  3. Häll i grädden och sänk ner värmen på plattan.
  4. Lägg de hela pepparkornen (grönpeppar, svartpeppar och rosepeppar) i en mortel och mortla tills du krossat pepparn.
  5. Blanda ner pepparn i såsen tillsammans med resterande ingredienser, förutom maizena.
  6. Rör runt med en visp och låt sjuda i cirka 15 minuter.
  7. Mixa 1 tsk maizena med en skvätt vatten i en liten skål. Blanda runt med en sked tills allting löst upp sig med vattnet. Häll mixen i såsen och låt sedan såsen koka upp i 1 minut.
  8. Rör runt och servera såsen varm.

Anteckningar

Cognac kan bytas ut mot whiskey. Det går självklart bra att laga denna sås utan cognac och whiskey också, men den tappar då lite av den rika smakpaletten som pepparsåsen för med lite cognac eller whiskey i såsen.

För extra mycket smak kan du låta såsen stå och puttra på låg värme i 30-45 minuter. Se bara till att vätskan inte kokar bort under tiden.

Recept på andra såser


Har du lagat min pepparsås? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och skriv vad du tyckte! 

Skip to Recipe