Pico de Gallo är en klassisk tomatsalsa från Mexiko med smak av lime och koriander. Den kallas även för salsa fresca eller salsa bandera och kan bland annat serveras i tacos och fajitas.
Ett fantastiskt tillbehör som också är gott att servera med nachochips. Receptet med alla ingredienser och steg för steg instruktioner hittar du längre ner i inlägget.
Först berättar jag kort om Pico de Gallo och dess ursprung samt delar med mig av några tips för att göra den så god som möjligt.
Ursprung & Historia
Pico de Gallo kan översättas till ”tuppens näbb” från spanska till svenska. Namnet sägs komma ifrån att man ursprungligen åt denna tomatsalsa genom att klämma ihop tummen och pekfingret i samma form som näbben på en tupp.
En annan teori är det faktum att serranochili som används i salsan liknar näbben på en tupp. Själva salsan har ett ursprung som går tillbaka till Aztekerna.
Nuförtiden är det en stapelrätt i det mexikanska köket och tomatsalsan kallas även för salsa bandera, som betyder flagsås, vilket syftar på mexikanska flaggans färger som är grön, vit och röd.
Tips för att lyckas med Pico de Gallo
- Köp tomater på kvist som luktar tomat
- Låt tomaten rinna av i ett durkslag
- Använd färsk koriander
- Finhacka alla ingredienser noga
- Låt stå i 1-2 timmar för extra mycket smak
- För extra sting kan du använda mer jalapeño
- Använd inte en stor lök utan välj en mindre gul lök
Redskap som jag använt
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- Ekologiska tomater
- Ekologisk koriander
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Ekologisk lime
- Gul lök (eko, ICA)

Pico de Gallo
En traditionell Pico de Gallo görs med lök, tomat, limejuice, koriander, salt och serranochili, alternativt jalapeños.
Detta recept räcker till cirka 4-6 personer.
Ingredienser
- 500 gram tomater (kvist)
- Färsk koriander (20 gram)
- 3 msk limejuice (1-2 limefrukter)
- 1 gul lök i mindre storlek
- 1 grön jalapeño
- 2 krm finmalet havssalt
Gör så här
- Finhacka tomaterna och lägg över i ett durkslag. Låt sedan rinna av under tiden.
- Finhacka lök och lägg i en bunke/skål.
- Häll i 2 krm finmalet havssalt och 3 msk färskpressad limejuice.
- Kärna ur jalapeñon och finhacka.
- Blanda i tomat och jalapeño. Rör runt tills allting blandats väl.
- Låt gärna stå i kylen i minst 15 minuter innan servering (gärna 1-2 timmmar).
Anteckningar
Hacka allting noggrant och gör det verkligen finhackat. I Mexiko kan det dock serveras lite hur som, antingen finhackat eller bara hackat och blandat.
Det är egentligen inte så noga, utan det viktiga är att man använder bra råvaror. Smaklösa tomater är ingen hit då tomat utgör basen i denna salsa.
Anpassa även mängden jalapeño utifrån eget tycke. Jag brukar tycka att 1 jalapeño räcker gott och väl. Är man känslig kanske man får ha i en halv och vill man ha lite extra sting så kanske man får ha i två jalapeños.
Rekommenderade produkter
Vanliga frågor och svar
Pico de Gallo betyder ”Tuppens näbb” ifall man översätter namnet från spanska till svenska.
Pico de Gallo kommer ifrån Mexiko med ett ursprung som går tillbaka till Aztekerna.
Andra tillbehör till taco
- Guacamole
- Tacokrydda
- Tacosås
Har du testat detta recept på Pico de Gallo? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!