Raggmunk med fläsk och rårörda lingon är en riktig klassiker inom svensk husmanskost. En vardagsrätt som är mättande och enkel att göra med relativt få ingredienser.
Raggmunkar är en slags potatispannkaka som består av råriven potatis och en smet som görs med mjölk, vetemjöl och ägg. Vissa recept utesluter ägg.
Ursprung & Historia
Första gången som raggmunken nämns i skrift går tillbaka till 1904. Sedan dess har denna maträtt blivit en folklig klassiker som dessutom blivit utsedd till Östergötlands landskapsrätt.
Raggmunken var dock inte så platt som många gör den idag, utan istället stektes all smet i en så kallad munkpanna. Raggmunkarna var då runda klot som stektes frasiga i ister eller smör.
Raggmunken är av svenskt ursprung, även om det finns liknande potatispannkakor i andra länder. I Sverige har denna rätt alltid serverats med stekt fläsk och lingon.
Tips för att lyckas med raggmunkar
- Använd en fast potatissort.
- Kläm ur vätskan ur den rivna potatisen.
- Håll raggmunkarna varma på låg värme i ugnen (125 grader).
- Stek i smör tills raggmunken fått en gyllene färg på båda sidor.
- Låt stekpannan bli varm innan du häller i smeten.
- Stek på medelvärme (5an eller 6an).
Redskap som jag använt
- Bunke i rostfritt stål
- Rivjärn från IKEA i rostfritt stål
- Stekpanna i lättgjutjärn från Ronneby bruk
- Måttsats i rostfritt stål
- Stekspade från de Buyer
Råvaror som jag använt för att göra detta recept
Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för att laga raggmunkar. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- Kravmärkt potatis (ICA)
- Ägg från Görslövsgården i Jonstorp (kravmärkta)
- Sidfläsk från Pilshults gård (eko)
- Rårörda lingon
- Vetemjöl från Saltåkvarn (eko)
- Standardmjölk (3%) från Wapnö
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Ekologiskt smör från Skånemejerier (Kravmärkt)

Raggmunk med fläsk
Raggmunk är en klassiker bland svensk husmanskost och serveras traditionellt med stekt fläsk.
Detta recept ger cirka 10 raggmunkar, men antalet kan skilja något beroende på hur mycket smet du häller i stekpannan.
Ingredienser
- 1 kilo potatis (fast)
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 3 dl standardmjölk (3%)
- 2 tsk finmalet havssalt
- Smör till stekning
Gör så här
- Blanda ihop mjölk, vetemjöl och salt i en bunke.
- Knäck äggen i bunken och vispa ihop till en slät mix. Ställ sedan åt sidan.
- Riv potatis och kläm ur så mycket vätska du kan från potatisen.
- Blanda ner den rivna potatisen i bunken och mixa ihop så att allting blandas.
- Värm upp en stekpanna på medelvärme (5an eller 6an brukar bli bra).
- Häll i en klick smör och vänta tills smöret tystnar. Lägg sedan i 1 dl av raggmunkssmeten i stekpannan och tryckt ut med hjälp av stekspaden så att den blir jämn och rund.
- Stek på ena sidan i 2 minuter och vänd sedan på raggmunken. Stek i cirka 2 minuter på andra sidan också tills den fått en gyllene färg på båda sidor.
- Upprepa processen tills du har gjort färdigt alla raggmunkar och använt upp hela smeten.
- Stek fläsk under tiden som du gör klart de sista raggmunkarna eller när du stekt färdigt alla och håller dem varma i ugnen.
- Servera dina raggmunkar med stekt fläsk och rårörda lingon.
Vill du hålla raggmunkarna varma under tiden så kan du sätta ugnen på 125 grader och lägga in dem så fort de är klara. Annars går det bra att ha raggmunkarna i en ugnsform som man täcker över för att hålla värmen.
Använd gärna två stekpannor för att steka fläsket och raggmunkarna samtidigt. Det underlättar och gör så att middagen blir klar snabbare.
Anteckningar
Vanligtvis brukar potatisen skalas, men det går bra att ha skalet kvar när du river potatisen. I Skalet sitter många näringsämnen och vitaminer.
Tänk bara på att köpa ekologisk potatis ifall du inte skalar den då potatis är en av de grödor som är allra värst besprutat.
Jag köper alltid ekologisk potatis och brukar därför ha skalet kvar när jag lagar raggmunkar. En del är lite känsliga med skalet, men ärligt så påverkar det varken smaken eller konsistensen särskilt mycket. Däremot får man i sig mer näring med skalet kvar.
Rekommenderade produkter
Raggmunkssmet kan blandas ihop dagen innan och förvaras i kylen över natten.
Det är smeten som skiljer sig mellan raggmunkar och rårakor. Smeten till rårakor innehåller endast riven potatis medan raggmunkssmeten också innehåller mjöl, ägg och mjölk.
Ordet raggmunk har spårats tillbaka till en text från 1904. Ordet ragg betyder då frasig och munk syftar på stekpannan.
Raggmunkar är inte onyttigt, utan innehåller tvärtom många näringsämnen som vi behöver få i sig under dagen så som protein, fett och en mängd mineraler och vitaminer.
Det som kan vara mindre nyttigt är ifall någon steker med margarin eller köper fläsk som innehåller konserveringsmedel och olika tillsatser. Detsamma gäller för ägg där hönsen inte fått gå utomhus och ätit naturlig föda.
Har du lagat detta recept på raggmunkar? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!