Skip to Content

Mimosa

Mimosa

Mimosa är en riktig klassiker bland drinkar. Det sägs att mimosan uppfanns år 1925 på Ritz Hotel i Paris, av en bartender som hette Frank Meier.

Originalreceptet består av 1 del champagne och 1 del apelsinjuice. Numera är mimosa ett typiskt inslag på en traditionell söndagsbrunch, särskilt i USA, där drinken fick spridning på 1940-talet genom Alfred Hitchcock. 

En lyxig och festlig drink som passar lika bra på brunchen som till minglet och som dessutom är väldigt enkel att göra. 

Vanliga frågor och svar

Vilket slags mousserande passar bäst till Mimosa?

Champagne är det klassiska valet för en riktig Mimosa. Och vill man göra en traditionella Mimosas är det champagne och inget annat som ska användas.

Enligt mig är det dock godare med ett mousserande vin som är fräscht och fruktigt. Cava är ett utmärkt val, då det är billigare och minst lika gott, om inte godare till och med.

Vill du göra en alkoholfri Mimosa så finns det även alkoholfritt bubbel på Systembolaget och större mataffärer.

champagne som hälls upp i glas till mimosa

Med eller utan fruktkött från apelsinjuicen?

En del väljer att ta bort fruktköttet, men det går bra vilket som. Det är högst personligt vad man föredrar. Fruktköttet hjälper dock till att ge tyngd åt apelsinjuicen och blandar så vis apelsinjuicen och det mousserande vinet bättre.

Är man osäker är det bättre att välja en färskpressad apelsinjuice utan fruktkött, alternativt en mindre mängd fruktkött. Då får man en lenare Mimosa.

Vilken apelsinjuice ska man använda?

Jag rekommenderar färskpressad apelsinjuice. Undvik helst apelsinjuice på koncentrat och de som innehåller tillsatt socker. Nypressad juice blir allra godast och fräschast.

Har du en juicepress kan du enkelt pressa egen apelsinjuice. Du kan också pressa apelsinjuice för hand, även om det kan vara svårt att få ut all juice från apelsinen.

pressa egen apelsinjuice

Ska man hälla mousserande vin eller apelsinjuice först?

Jag rekommenderar att börja med att fylla glaset till hälften med mousserande vin och sedan toppa med apelsinjuice. Detta hjälper nämligen vinet att behålla sina bubblor.

Dessutom är apelsinjuicen tyngre och genom att blanda i detta sist så blir det en bättre blandning när apelsinjuicen sjunker neråt.

Servering

Mimosa serveras traditionellt i ett vanligt champagneglas. En del gillar att garnera med en apelsinskiva på toppen av glasets kant, men detta är inget måste, utan det går minst lika bra att servera mimosas som de är.

Olika varianter

  • Megmosa – Mousserande vin och grapefruktjuice.
  • Vermosa – Cider och apelsinjuice.
  • Bucks Fizz – 2/3 champagne och 1/3 apelsinjuice.
Mimosa

Mimosa

Antal: 8 glas
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Mimosa är en klassisk drink med apelsinjuice och champagne, alternativt annan typ av mousserande vin.

Du kan enkelt anpassa detta recept utifrån hur stora glas du har samt hur många personer ni är.

1 flaska (750 ml) mousserande vin räcker ungefär till 8 glas mimosa, som består av hälften mousserande vin och hälften apelsinjuice.

Ingredienser

  • 750 ml champagne eller annat mousserande vin (kyld)
  • 750 ml apelsinjuice (färskpressad och kyld)
  • Apelsin till garnerning (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Placera ut glasen och fyll dem till strax hälften champagne eller annat mousserande vin, exempelvis cava.
  2. Fyll sedan glasen med färskpressad apelsinjuice och lämna cirka en halv cm upp till glasens topp.
  3. Garnera gärna med en apelsinskiva för en festligare look på drinken. Annars går det bra att servera din mimosa direkt som den är.

Anteckningar

Oavsett hur många glas mimosa du vill göra så är principen samma. 1 del champagne eller mousserande och 1 del apelsinjuice.

Rör inte runt, eftersom att detta gör att ditt mousserande vin blir platt.


Har du följt detta recept på Mimosa? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe