Skip to Content

Piña colada

Piña colada

Piña colada är en klassisk drink på solsemestern med tropiska smaker i form av kokos och ananas. Drinken görs på rom och passar perfekt till poolhäng och varma sommardagar. 

Piña colada är en officiell IBA-drink som sägs ha skapats på Caribe Hilton i San Juan, Puerto Rico år 1954. Bartendern som skapade denna populära romdrink heter Ramón ”Monchito” Marrero, som då blandade en drink med rom, kokosgrädde och ananasjuice.

IBA:s officiella drinkrecept för Piña colada görs enligt följande: 5 cl vit rom, 3 cl kokosgrädde och 5 cl ananasjuice. Mitt recept är ett förfinat drinkrecept som enligt mig resulterar i en godare Piña colada.

Drinkens namn betyder ”silad ananas” om man översätter från spanska till svenska, som är en referens till den färskpressade och silade ananasjuicen som användes för att göra den ursprungliga versionen på Puerto Rico.

pina colada drink

Vanliga frågor och svar

Vilken rom passar bäst till?

Välj en ljus rom om du vill göra en klassisk Piña colada. Det är också vad jag föredrar då mörk rom passar bättre till andra typer av romdrinkar. Havana Club añejo 3 años är en romsort som passar utmärkt för denna drink.

Vilken ananasjuice ska man använda?

När man beställer denna drink utomlands används oftast ananasjuice gjord på koncentrat. För att få den klassiska Piña coladasmaken är det inte så noga med vilken slags ananasjuice man väljer. Köp den som finns på din lokala mataffär.

Vill man göra en förstklassig Piña colada rekommenderar jag dock färskpressad ananasjuice, utan fruktkött.

Vilken kokosmjölk/kokosgrädde ska man använda?

Den klassiska kokosgrädden som används för att göra denna drink är Coco Lopez Cream of Coconut. Men det går lika bra att använda kokosmjölk på burk eller annan kokosgrädde.

Använder du Coco López Cream of Coconut behöver du inte tillsätta något socker, då denna redan är sötad.

Vilket glas ska man servera Piña colada i?

Hurricaneglas passar perfekt till denna drink. Det går även bra med ett större vinglas.

Piña Colada recept

Piña colada

Antal: 1 stort glas
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Piña colada är en tidlös klassiker bland semesterdrinkar. Här följer mitt favoritrecept som kan anpassas utifrån hur många ni är i sällskapet.

Ingredienser

 • 6 cl rom
 • 6 cl ananasjuice
 • 5 cl kokosmjölk eller kokosgrädde
 • 6 bitar ananas
 • 2 isbitar
 • 0,5 tsk socker
 • Ananas till garnering

Gör så här

 1. Skär ananas i kuber om cirka 1 cm.
 2. Häll i samtliga ingredienser i en mixer. Ska du göra flera glas samtidigt kan du dubblera ingredienserna och mixa allting på samma gång.
 3. Mixa runt så att allting blandas väl.
 4. Häll upp i ett stort glas, sätt i ett sugrör och garnera med ananas på toppen av glaset.

Anteckningar

Har du inte tillgång till en mixer kan du använda en cocktailshaker. Skaka då ordentligt i någon minut så att isbitarna smälter något.

Använd gärna ett sugrör som är återanvändningsbart, så som bambu- eller rostfritt stålsugrör.


Har du testat mitt drinkrecept på Piña colada? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe