Skip to Content

Ayran

Ayran

Ayran är en klassisk dryck från Turkiet där huvudingredienserna består av yoghurt, vatten och salt. Det är en gammaldags dryck som är populär över hela Mellanöstern samt Centralasien och vissa delar av Östeuropa.

I Sverige kan man köpa Ayran i de flesta mataffärer och på senare tid har dryckens populäritet ökat snabbt. Många dricker det tillsammans med kebab, men det går lika bra att dricka ayran till grillade kötträtter eller stark mat. 

Och visst går det bra att köpa färdig, men det är både billigt och enkelt att göra egen ayran hemma. Det enda som behövs är en elvisp eller mixer alternativt en handvisp om man vispar snabbt för hand. 

Tips för att göra egen ayran hemma

Använd gärna en flytande yoghurt. Var noga med att du väljer naturell yoghurt utan tillsatt socker. Ifall du använder grekisk yoghurt behöver du lägga till extra vatten för att få rätt konsistens.

Denna dryck ska inte vara söt och det enda sockret är det som förekommer naturligt i yoghurt. Vill man ha en tjockare konsistens kan man ta bort 1 dl vatten.

Lägg i ett kryddmått salt i taget och smaka av. Det ska inte bli för salt och därför är det bäst ifall man lägger till lite salt åt gången, då det är personligt hur mycket man föredrar.

Smaksättning

Det är vanligt att smaksätta ayran med mynta, men det är helt frivilligt och det är minst lika gott med naturell smak. En del byter också ut vanligt vatten mot kolsyrat vatten.

En del lägger även i gurka eller timjan. Personligen föredrar jag naturell eller ayran med mynta.

Två glass med ayran

Ayran

Antal: 1 liter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Ayran är en simpel yoghurtdryck med en saltig touch som är sådär läskande härlig i värmen. Denna dryck passar också perfekt när man äter stark mat.

Ingredienser

  • 5 dl naturell yoghurt
  • 5 dl kallt vatten
  • 2-3 krm salt

Gör så här

  1. Häll i yoghurt, vatten och salt i en mixer eller en skål/behållare om du använder elvisp.
  2. Mixa/vispa tills du får ett härligt skum. Smaka av och tillsätt extra salt vid behov.
  3. Servera drycken väl kyld.

Anteckningar

Om man vill går det bra att byta ut vanligt kranvatten mot kolsyrat vatten. Då blir det ett ännu härligare skum och en lätt bubblig ayran.

Det går också bra lägga i en isbit ifall ens mixer klarar av det. Då blir drycken iskall och kan serveras direkt efter blandning, utan vidare kylning.

Ifall du använder grekisk yoghurt får du lägga till extra vatten. Annars blir det för tjock konsistens.

Serveringsförslag

Här nedan kan du se några maträtter som passar särskilt bra med ayran.

  • Falafel och kebab
  • Turkisk Menemen
  • Lahmacun
  • Gozleme

Historia och ursprung

Ayran utvecklades för tusentals år sedan av Göktürks, som använde vatten till att spä ut bitter yoghurt. Detta gjorde dem för att förbättra smaken.

Ayran-liknande yoghurtdrycker finns dock över hela Centralasien och Mellanöstern. Ett sådant exempel är Doogh, som är en persisk yoghurtdryck med yoghurt, salt, mynta och kolsyrat vatten.

Doogh

Ett turkiskt uppslagsverk från 1000-talet definierar ayran som en dryck gjord av mjölk och själva ordet har i sin tur sitt ursprung från ajran. Idag har drycken fått mer eller mindre status som Turkiets nationaldryck.

Man tror att drycken sedan fördes vidare till Balkan och Östeuropa i samband med det ottomanska riket från 1300-talet och framåt. Vissa likheter finns även med indisk lassi, trots att denna vanligtvis är sötare.

En hälsosam dryck

Ayran är en hälsosam dryck tack vare yoghurten, som innehåller probiotika, som kan främja vår mag- och tarmhälsa. Dessutom är det en bra källa för både protein och kalcium.


Har du testat att göra egen ayran hemma? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Hexiline

Saturday 7th of January 2023

Hej! Om jag vill prova med kolsyrat vatten, ska det vattnet ändå vispas med saltet och yoghurten, vad händer med kolsyran då? Eller ska jag vispa yoghurt och salt för sig för att sen tillsätta det kolsyrade vattnet? Om jag gör en laddning, hur länge klarar den sig i kylen? Många frågor :) /Sandra H

Alexander Waltner

Sunday 8th of January 2023

Använder du elvisp så kan du vispa med det kolsyrade vattnet. Men kan ju vara bra att göra det försiktigt till en början för att undvika stänk :) I och med att det inte är en stängd behållare så har ju bubblorna någonstans att ta vägen. Jag vågar inte säga exakt hur länge den håller, men jag hade inte själv tvekat på att dricka den efter 2-3 dagar sålänge den luktar bra och har varit i en lufttät flaska. Mycket möjligt att det håller längre också. Men finns ju risk att det blir surt ju längre tid det går.

Skip to Recipe